NOS NieuwsAangepast

Worden Utrechtse koplampen gejat voor de wietkweek?

ANP

Utrechters die een Volkswagen met xenon-koplampen voor de deur hebben staan, opgelet. In Utrecht en omstreken worden de laatste tijd veel van dit soort lampen gestolen. Ze zouden worden gebruikt in wietplantages.

De koplampdieven slaan steeds vaker toe, meldt RTV Utrecht. Vooral in De Meern, Leidsche Rijn en in Overvecht staan de laatste tijd veel koplamploze Volkswagens. De ramen van de auto's worden vaak ingetikt, zodat de motorkap geopend kan worden en de lampen kunnen worden losgemaakt. Soms wordt hierbij zelfs de hele bumper gesloopt.

Eén van de slachtoffers was vandaag te horen op 3FM. "Het is al eerder gebeurd en nu was het weer raak. Ik heb tegen mijn werkgever en leasemaatschappij gezegd dat ze de auto mogen houden. Ik ben er gewoon klaar mee."

"Indianenverhalen"

Xenonlampen generen licht door middel van gas in plaats van een gloeidraaid. Ze zijn te herkennen aan een blauwachtig licht. Dit type gasontladingslamp is pas sinds 2008 legaal in Nederland. De lampen hebben een langere levensduur en zouden bovendien de perfecte warmte voor de groei van een wietplant afgeven.

Een woordvoerder van informatiecentrum The Cannabis College gelooft niet zo in het gebruik van de lamp door wietkwekers. "Vroeger werden er wel eens snelweglampen gejat omdat die een goed lichtspectrum hebben. Maar voor een professionele kweker zal een koplamp niet voldoen. Ik denk eerder dat dit door jonge jongens is gedaan die het ook eens willen uitproberen. Maar ik denk vooral dat het indianenverhalen zijn."

Xenon verlichting op een Volkswagen Golf Flickr / Creative Commons Dave Linger

The Guardian bracht in 2012 al het bericht dat koplampen van Porsches in Amsterdam werden gestolen voor wietkwekerijen. Zo'n twintig eigenaren zouden toen van hun voorlichten zijn beroofd.

Door: Caro

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl