NOS NieuwsAangepast

Amai, blowen in België niet meer gedoogd?

Als het aan de nieuwe regering in België ligt, mag je straks geen grammetje wiet meer op zak hebben. Ook jointjes op straat roken zit er niet meer in volgens het nieuwe regeerakkoord. Nu gedoogt België wietbezit nog, maar de nieuwe regering wil het gedogen afschaffen.

Het is voor Belgen altijd al een stuk lastiger geweest om aan wiet te komen dan voor ons. "Op de meeste plekken mag je wiet hebben op straat. Je mag het thuis roken. Je mag ook zelf een plant hebben", zegt onze correspondent Joris van Poppel. Belgische meerderjarigen worden nu nog niet vervolgd als ze voor eigen gebruik 3 gram wiet in huis hebben.

Trekt Uw Plant

Een verbod op wiet maakt het thuis kweken van wietplanten aantrekkelijker voor Belgen, denken ze bij wietclub 'Trekt uw Plant'. Daar kunnen Belgen legaal één eigen wietplant laten groeien. Na de invoering van de wietpas in het zuiden van Nederland, zijn veel meer Belgen lid geworden van de wietclub, zegt initiatiefnemer Joep Oomen. Nu zijn het er 350.

Oomen hoopt dat zijn club mag blijven bestaan, ook als het gedoogbeleid wordt afgeschaft. Anders wordt het volgens Oomen een "illegale bende op straat". "De meeste mensen kopen nu bij dealers op straat. De afgelopen maanden zijn in Antwerpen 250 dealers opgepakt, maar er is geen gram minder om gesnoven of geblowd."

Een wietplant van Trekt Uw Plant uit Antwerpen:

Voorbeeld

In Antwerpen is het bezit van softdrugs al verboden. Volgens Van Poppel dient de stad als voorbeeld voor de rest van België. "In Antwerpen was er heel veel overlast van drugstoeristen en van dealers. Toen heeft de burgemeester, Bart de Wever, twee jaar geleden besloten daar een eind aan te maken. Hij heeft een zerotolerancebeleid voor drugs ingevoerd. De Wever heeft de landelijke verkiezingen gewonnen en leidt de grootste partij. Dus hij gaat zijn lokale beleid landelijk invoeren."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl