NOS NieuwsAangepast

"200 duizend foto's Snapchat gelekt"

Hackers hebben minstens duizenden en misschien zelfs rond de 200 duizend foto's van Snapchat in handen, schrijft Business Insider. Het lek zit niet bij Snapchat zelf, maar bij een programma waarmee je Snapchat-foto's kan bewaren. Hackers zouden al jaren bezig zijn met het verzamelen van de foto's, waarop ook gebruikersnamen te zien zijn.

De hack kwam deze week naar buiten via 4chan, een site waar wel vaker dit soort lekken en hacks te vinden zijn (4chan, wat is dat? Hier meer). Daar hebben ze het lek al snel tot 'The Snappening' gedoopt, als knipoog naar 'The Fappening', waarbij naaktfoto's van celebs online werden gezet. De hacker daar zegt dat hij 12 oktober alle foto's online zet.

De foto's kwamen online op de website viralpop.com. Die is inmiddels offline, maar duizenden hebben de foto's al gedownload. Flickr | Pro Juventute

Save Snapchat

Met Snapchat kun je foto's naar elkaar sturen die meteen weer verwijderd worden. Maar het internet zou het internet niet zijn als er niet apps en sites worden bedacht waarmee je die foto's tóch kunt bewaren. En daar zou het probleem zitten, zegt Snapchat zelf op Twitter:

Het zou dan gaan om de website snapsaved.com of de app Snap Save, maar waar de hack nu precies vandaan komt, blijft onduidelijk. Het is ook niet zeker of die programma's zelf de foto's hebben bewaard, of dat ze zelf gehackt zijn. Op Reddit vragen mensen zich zelfs af of het lek wel echt is.

In alle gevallen zitten er waarschijnlijk veel foto's tussen van tieners, die de app veel gebruiken - vaak ook om elkaar naaktfoto's te sturen. Het is niet voor het eerst dat Snapchat problemen heeft met de privacy.

Het is niet mogelijk om nu te achterhalen of jouw foto's ook gelekt zijn. Wel is het verstandig om geen apps te gebruiken die voor jou foto's opslaat. Wil je ze toch bewaren, maak dan bijvoorbeeld een printscreen.

Wat is Snapchat?

Snapchat is een snelgroeiende app waarmee je snel foto's naar elkaar toe kunt sturen, die vervolgens na een paar seconden weer van je scherm verdwijnen. Het is vooral populair onder tieners. Volgens oprichter Evan Spiegel worden sinds mei dagelijks meer dan 700 miljoen foto's en video gedeeld. Het platform wordt ook veel geassocieerd met sexting, het versturen van naaktfoto's. Omdat de foto's na een paar seconden zijn verdwenen denken veel jongeren dat het een veilige manier is om naaktfoto's te versturen zonder dat ze worden bewaard.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl