NOS NieuwsAangepast

Noord-Korea beschiet ballonnen uit Zuid-Korea

Ballonnen lijken zo onschuldig, maar dat zijn ze niet. Vandaag was een flinke partij propagandaballonnen de aanleiding voor een schietpartij tussen Noord- en Zuid-Korea.

De twee landen komen wel vaker in botsing, maar het komt niet vaak voor dat ze elkaar over de landsgrenzen beschieten. Hier begon het vanochtend allemaal mee:

Luchtafweer

Activisten uit Zuid-Korea lieten ballonnen op met pamfletten tegen Kim Jong-un, de al een tijd op mysterieuze wijze afwezige leider van de Noord-Koreanen. Die hadden al gewaarschuwd voor "grote consequenties" als de activisten hun ballonnen mochten oplaten.

Die consequenties bestonden dus uit het beschieten van de ballonnen met luchtafweer. Een deel van die beschietingen kwam over de grens terecht, waarop Zuid-Korea zich genoodzaakt voelde met automatische geweren het vuur te beantwoorden. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen.

ANP

Wapenstilstand

Op de grens van Noord-Korea en Zuid-Korea ligt een gedemilitariseerde zone. De twee landen zijn officieel al sinds 1950 in oorlog. In 1953 sloten ze een wapenstilstand, maar geen vrede.

Zuid-Koreaanse activisten sturen wel vaker ballonnen de grens over. Zo proberen ze de Noord-Koreanen van informatie te voorzien. Dit keer gingen er tien ballonnen de grens over, gevuld met 200 duizend pamfletten die het regime van Kim veroordelen. Daarnaast zaten er 400 dvd's en 300 boeken in over het leven in Zuid-Korea, en 1.000 euro in cash.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl