Wie is die man naast Malala?

Nobelprize.org

Het hoge woord is eruit: de Nobelprijs voor de Vrede gaat naar Malala en Kailash Satyarthi. Volgens het Nobelcomité hebben ze zich allebei sterk gemaakt voor onderwijs voor kinderen. Malala kennen we allemaal, maar wie is toch die man naast haar op de tekening?

Flickr / BBC World Service / CC By Nc 2.0

De Indiase Kailash Satyarthi maakt zich al bijna 35 jaar sterk voor kinderrechten. Hij is de man achter Bachpan Bachao Andolan, 'Red de jeugd', een organisatie die kinderen uit de handen van mensensmokkelaars redt. BBA probeert kinderarbeid, mensensmokkel en uitbuiting terug te dringen en kinderen van onderwijs te voorzien.

BBA was één van de eerste organisaties in India die kinderrechten op de kaart zette. Onderwijs is volgens Satyarthi één van de belangrijkste middelen voor kinderen om zich aan armoede te ontworstelen.

Brievenacties en marsen

De organisatie staat bekend om zijn massale acties om aandacht te vragen voor kinderrechten, zoals bijvoorbeeld brievenacties aan rechters, ambtenaren en gemeentes in India. In 2001 organiseerde BBA een mars van 15.000 kilometer door India, wat uiteindelijk leidde tot een extra artikel in de Indiase grondwet, dat het recht op onderwijs voor kinderen garandeert.

De missie van Satyarthi is ook in het buitenland niet onopgemerkt gebleven. In 1984 kreeg hij al de Aachener International Peace Price, lang voordat zijn mede-winnaar van de Nobelprijs was geboren.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl