NOS NieuwsAangepast

Niemand kan Kim vinden

Het is een net internationaal spelletje "Where is Waldo", maar dan zonder de slungel met rode muts en met een Noord-Koreaanse dictator. Kim Jong Un is al 38 dagen foetsie. Kim is vandaag de grote afwezige bij de 69e verjaardag van de communistische partij. Hoe langer dit zoekspelletje duurt, hoe gekker de theorieën over wat er met Kim aan de hand is.

Kim eet kaas

Een van de meest gehoorde theorieën is dat de Noord-Koreaanse leider zich ziek heeft gegeten aan dure Zwitserse kaas. Kim heeft in Zwitserland op kostschool gezeten en is sindsdien een verstokt kaasliefhebber. Sinds hij aan de macht is, is Kim aanmerkelijk dikker geworden. Door zijn overgewicht zou Kim z'n gewrichten hebben overbelast zichzelf een enkelbreuk hebben gelopen. De laatste keer dat Kim in het openbaar te zien was, hinkelde hij flink.

.

Kim heeft jicht

Dat hinkelen hoeft nog geen botbreuk te betekenen. De meeste Zuid-Koreaanse media denken dat Kim last van jicht heeft. Daar hadden zijn opa en vader ook last van. Maar lang niet iedereen is zo rationeel:

Kim is jihadist

Deze Italiaan denkt te weten waar Kim is: hij heeft de wapens opgepakt in Syrië. ISIS heeft per slot van rekening nog niets kwaads over Noord-Korea gezegd toch?

Una soluzione ci sarebbe. Basterebbe far credere a Kim Jong Un che #ISIS sta parlando male di lui. :D pic.twitter.com/9WPQmnJEG7 Stop Islam ? (@islamlie) 7 oktober 2014

Kim is afgezet

De afwezigheid van de grote leider kan natuurlijk ook betekenen dat hij niet meer de grote leider is. In Zuid-Korea wordt nog steeds getwijfeld of Kim de touwtjes wel stevig in handen heeft. Vorig jaar liet hij zijn oom executeren en uit de geschiedenisboeken wissen. Is er binnen de partij verzet tegen Kim? Afgelopen week ging vice-maarschalk Hwang Pyong So op verrassingsbezoek in Zuid-Korea. De vice-maarschalk wordt gezien als de belangrijkste man na Kim. Een spannend en onverwacht moment voor beide Korea's, maar Kim was nergens te bekennen.

Kim heeft een zusje

Er zijn ook geluiden dat de feitelijke macht nu bij Kims jongere zusje, Kim Yo Jong ligt. Zij is één van de weinige mensen die direct toegang heeft tot haar oudere broer. Na jaren in de schaduw was het zusje voor het eerst te zien op de staatstelevisie als lid van het Noord-Koreaanse parlement, een teken dat ze belangrijker wordt in de partij.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl