NOS NieuwsAangepast

2 jaar Tinder: "Waar spreken we af: bij jou, bij mij, of in een hotel?"

Nathan Rupert/Flickr/CC BY-NC-ND 2.0

In Nederland swipen 1,3 miljoen mensen met Tinder heel wat af. De populaire app bestaat nu twee jaar en heeft de datingmarkt flink veranderd.

Dankzij Tinder daten we er op los. "Sinds de komst van de app is dat enorm toegenomen", zegt antropoloog Jitse Schuurmans. Volgens hem is de app aantrekkelijk, omdat je vanuit je luie stoel anderen kan keuren: "Met Tinder kan je je veilig op de datingmarkt begeven, zonder dat je meteen wanhopig op zoek lijkt."

Verslavend

Iris begon voor de grap met Tinder, maar was al snel verslaafd: "Ik ging steeds weer terug. Totdat ik uiteindelijk de goeie match had, op Sinterklaasavond."

Haar match Jordy had volgens Iris een goede openingszin: "Hij vroeg of ik zijn cadeautje was, dat hij mocht uitpakken. Eigenlijk een beetje fout natuurlijk, maar toch wel leuk." Twee maanden later hadden Iris en Jordy een relatie.

Bron: Guitige Tinderberichten

Tientallen veroveringen

Maar niet iedereen is op zoek naar de liefde van z'n leven. Zo gebruikt Daan (niet zijn echte naam) de app puur voor de seks. Hij heeft al zo'n tientallen veroveringen op zijn naam staan: "Bij de helft is het van: waar zullen we afspreken, bij jou, bij mij, of in een hotel? En uh ja, daar gaan we seksen", vertelt hij.

Daan maakt de vrouwen subtiel duidelijk waar hij op uit is. "Ik zeg niet dat ik uit ben op seks, maar maak ook duidelijk dat ik absoluut geen vriendin wil."

Niet anders dan in de kroeg

Het Tinder-daten lijkt een revolutie, maar volgens antropoloog Schuurmans verschilt het niet zo heel veel van het versierspel in de kroeg: "Als je daar op iemand afstapt, gaat het in eerste instantie ook om uiterlijk."

De kans dat je Tinderdate je aanstaande wordt, is wel kleiner, zegt Schuurmans: "De relaties via Tinder zijn fragieler. Mensen zijn eerder geneigd om een relatie te stoppen, omdat er geen sociale druk achter zit van gemeenschappelijke vrienden."

Leuke Tinderlinks

- De leukste (of foutste) gesprekken worden fanatiek verzameld op Facebookpagina's als Guitige Tinderverhalen en Tindertaferelen

- Wanhopige Tinderaars kunnen allerlei tooltjes gebruiken, zodat je iedereen naar rechts kan swipen zonder een lamme vinger te krijgen. Hier bijvoorbeeld:

- Er is een concurrent in opkomst: Luxy. Het is een Tinder voor de rijken en knappen: arme en onaantrekkelijke mensen komen er niet op.

Door: Maxe

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl