NOS NieuwsAangepast

Spanje: vier mensen in ebola-quarantaine

In Madrid zitten vier mensen in quarantaine vanwege een mogelijke ebola-besmetting. Dat melden Spaanse media. Onder meer de echtgenoot van de Spaanse verpleegster van wie al bekend was dat ze ziek is, is in quarantaine geplaatst. Dat zegt onze correspondent in Spanje.

De isolatie van de man is in elk geval uit voorzorg. Volgens de autoriteiten vertoont de man geen ziekteverschijnselen. Maar de incubatietijd van ebola is drie weken, dus houdt het ziekenhuispersoneel hem de komende tijd in de gaten.

De andere twee die mogelijk besmet zouden zijn, zijn een collega van de vrouw en een man die in Nigeria op reis is geweest. De vrouwelijke collega heeft last van diarree, maar geen koorts. Beide zijn symptomen van een ebola-besmetting.

Europa

Gisteravond werd bekend dat voor het eerst iemand in Europa is besmet met het ebola-virus. Een verpleegster liep het op in het ziekenhuis waar een Spaanse ebola-patiënt werd behandeld. Dat was een missionaris die de ziekte in West-Afrika had opgelopen, hij is inmiddels overleden.

De vrouw meldde zich ziek bij het ziekenhuis waar ze werkte, maar dat vond het niet nodig om haar op te nemen. Een paar dagen later, toen de klachten toenamen, meldde de vrouw zich bij een ander ziekenhuis. Daar kon ze wel terecht.

Boos

In Spanje is de hashtag #VamosaMorirTodos trending, "we gaan allemaal dood". De een is oprecht bang voor een ebola-besmetting, de ander neemt het wat minder serieus.

"Ik heb de oplossing voor de werkloosheid. Breng het meest dodelijke virus hierheen!"

"Exclusieve beelden van het veiligheidsprotocol rond de ziekte"

Maar de toon van de meeste tweets is hetzelfde: ze zijn in Spanje niet blij met de voorzorgsmaatregelen die de minister van Gezondheid, Ana Mato, heeft genomen. Ze zouden in Spanje onzorgvuldig zijn geweest bij het overbrengen en behandelen van ebola-patiënten:

#VamosaMorirTodos Tweets !function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl