NOS NieuwsAangepast

Te korte rok? Terug naar huis

Op het Van Lodenstein College in Kesteren moeten leerlingen 'gepaste' kleding dragen. En daar gaan vier kledingcoaches voor zorgen. Dat heeft de reformatorische school in een brief aan ouders geschreven. En die brief is gepubliceerd in Trouw.

Betreft: kledingbeleidGeachte ouder(s)/verzorger(s),Zoals u weet heeft het Van Lodenstein College het kledingbeleid hoog op de agenda gezet. Voor de zomervakantie heeft u hier al enkele mails over ontvangen en is er een ouderavond belegd. Het locatiemanagement van locatie Kesteren heeft uiteraard nagedacht over de praktische uitwerking van het kledingbeleid. Graag brengen we u op de hoogte van de ondernomen en aanstaande activiteiten. Van Lodenstein College

De coaches gaan erop toezien dat leerlingen kleding dragen die hoort op reformatorische scholen. Meisjes dragen een rok en jongens een broek en een overhemd of trui. Maar dat gaat niet altijd goed. Een aantal meisjes komt volgens de school in té korte rokjes naar de lessen. Zo kort, dat er door buitenstaanders schande van wordt gesproken:

Van harte hopen we dat we echt een gedragsverandering bij onze leerlingen gaan zien. U en wij weten dat zo'n gedragsverandering aan de buitenkant ten enenmale onvoldoende is. Echter kan er geen zegen op rusten als we Gods geboden naast ons neerleggen. Temeer daar door buitenstaanders met verbazing wordt gekeken hoe enkele van onze leerlingen erbij lopen. Daar is óók Gods naam en eer mee gemoeid.Van Lodenstein College

Wat als de rok te kort is?

Leerlingen die zich niet volgens de schoolregels kleden, krijgen eerst een gesprek met de coach. Die stelt voor om de andere dag iets netters uit de kledingkast te halen. En als de leerling dat niet doet, volgt er een gesprek met ouders.

De coaches zijn geen kledingpolitie, zegt de school. Die wil "vriendelijk, maar wel duidelijk" optreden tegen leerlingen die niet netjes in de les verschijnen.

Andere scholen

Vorig jaar was er op een aantal middelbare scholen een discussie over kledingvoorschriften. Docenten zouden zich ongemakkelijk voelen bij te korte broekjes, rokjes en hemdjes met inkijk schreef de Volkskrant toen. Het Berlage Lyceum stuurde een meisje naar huis om een ander setje kleren aan te trekken en ook leerlingen van het Groene Hart Rijnwoude werden aangesproken op hun kledingstijl.

De Volkskrant sprak toen met een leerlinge: "Ik vind die nieuwe korte broekjes juist heel erg leuk, zo is nu de mode. En de jongens zijn er ook enthousiast over. Die vinden het helemaal niet leuk dat die nu niet mogen op school."

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl