NOS NieuwsAangepast

Driekwart hbo'ers vindt moeilijk werk

ANP

Bijna driekwart van de hbo'ers zal de komende jaren moeite hebben om een baan te vinden. De helft daarvan volgt een opleiding met ronduit slechte verwachtingen. Dat staat in de Keuzegids Hbo 2015 van het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (CHOI). Opleidingen tot medisch laborant, scheikundige, wiskundige en werktuigbouwkundige bieden de meeste kans op een baan.

Toekomstig kunstenaars, bouwkundigen en accountants vinden iets makkelijker werk dan vorig jaar, maar het is nog steeds niet bepaald makkelijk. Volgens het CHOI ligt dit vooral aan de populariteit van de opleidingen, waardoor er veel concurrentie is.

Nog slechter nieuws is er voor hbo-studenten die bedrijfskunde, informatica, fysiotherapie, toerisme of communicatie studeren: zij maken de minste kans op een baan.

Klik op de afbeelding voor meer opleidingen

"Het enige wat er voor de studiekiezer op zit, is meer tijd en moeite steken in een goede studiekeuze", zegt Frank Steenkamp. de directeur van het Centrum Hoger Onderwijs Informatie. De kansen op werk liggen nog steeds het onderwijs (behalve leraren talen) en de techniek (behalve de bouwsector en informatica)."

Inholland

In de Keuzegids wordt ook naar de kwaliteit van de opleidingen gekeken. Kleine instellingen scoren het beste, zoals de particuliere instituten The New School in Amsterdam en IVA in Driebergen. De reformatorische pabo van Driestar in Gouda krijgt ook een goede beoordeling.

Aantal werklozen per opleidingensector

Gezondheidszorg: 4,5%Techniek: 8,1%Leraren: 8,1%Sociaal: 9,3%Agrarisch en milieu/landschap: 10,8%Economie en communicatie: 10,4%Kunstonderwijs: 11,9%Bron: Hbo-Monitor

De slechtste opleidingen zijn te vinden bij InHolland. De hogeschool lag in 2010 ook al onder vuur doordat diploma's te makkelijk werden vergeven. Sindsdien zijn de kwaliteitseisen aangescherpt, maar het CHOI vindt het nog steeds onder de maat. "Het bestuur werd vervangen, er werd beterschap beloofd. Maar uit de harde feiten valt die beterschap nog niet af te leiden", is het oordeel.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl