NOS NieuwsAangepast

Hilde zat onverzekerd op dit bounty-eiland

Turkije, Maleisië en Kenia zijn populaire vakantielanden. Maar wat veel mensen niet weten is dat in die landen een officieel veiligheidsrisico geldt - en er komen steeds meer van dat soort landen bij. Nog belangrijker: op een vakantie in zo'n land ben je minder goed verzekerd. Verslaggever Hilde had dit bounty-eiland in Maleisië overgeslagen als ze van tevoren had geweten dat piraten het daar op toeristen gemunt hebben.

Door: Hilde

Een bounty-eiland zoals je dat in films ziet. 20 huisjes op palen, allemaal met uitzicht op zee. Lankayan was mijn laatste bestemming na drie weken reizen in Maleisië en Borneo.

Een code oranje-gebied, zo bleek later. Reizen naar het gebied wordt afgeraden vanwege piraten die het op toeristen voorzien zouden hebben. Ik had geen idee.

Kleurcodes

Sinds deze zomer hanteert het ministerie van Buitenlandse Zaken vier kleurcodes om de veiligheidsrisico's van landen weer te geven. Die staan op hun website, maar ook in een app.

Wat zijn de codes?

Groen: geen bijzondere risico'sGeel: let op, veiligheidsrisico'sOranje: alleen noodzakelijke reizenRood: niet reizen

Ik was niet zo blij toen ik hoorde dat ik in een bootje stapte naar een gebied met code oranje. Van andere reizigers had ik gehoord dat je in dat soort gebieden niet verzekerd bent met je gewone doorlopende reisverzekering.

"Als je naar een code oranje-gebied gaat, dan zijn de risico's voor de reiziger", bevestigt Leo De Boer van het Verbond van Verzekeraars me achteraf. "Maar dat hoofdrisico, dat Buitenlandse Zaken ook wil dat je dat vermijdt, is iets wat we niet dekken. Als je daar ontvoerd wordt door piraten, draai je dus zelf voor de kosten op."

Wel geld voor je fototoestel

Dan maakt het natuurlijk wel uit hoe de situatie is als je naar het gebied afreist. Was het gebied al code oranje of rood en had je het kunnen weten, dan ben je niet verzekerd. Als de situatie verslechtert terwijl je daar bent, is het een ander verhaal.

Toch liep ik op dat mooie eiland gelukkig niet helemaal onverzekerd rond. "Als daar je fototoestel wordt gestolen, heeft dat weinig met piraterij te maken. Dat is gewoon gedekt", aldus De Boer.

Wel of niet gaan?

Had ik niet moeten gaan zodra ik wist dat ik naar een code oranje-gebied zou afreizen? Bij het ministerie vinden ze van niet: "Over een vakantie naar een code oranje-gebied zeggen we: niet doen. Waarom zou je voor een vakantie zulke risico's nemen? Heb je nou echt een belangrijke reden, zoals je doodzieke oma opzoeken, dan zeggen we: Oké, dat kan, maar bereid je heel goed voor. Kijk wat de risico's zijn in dat gebied en probeer rekening te houden met die risico's."

Zo wordt mijn vakantie achteraf, onbedoeld, toch een stuk avontuurlijker. Al heb ik geen piraat gezien. Wel veel schildpadden.

Wil je zelf weten hoe de situatie is op jouw vakantiebestemming? Je kan het hier checken.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl