NOS NieuwsAangepast

Zo heeft een dief niets aan jouw gejatte telefoon

'BoefProof'

Want wat heeft iemand aan jóuw telefoon, als jij hem op afstand hebt geblokkeerd? Een nieuwe campagne moet ervoor zorgen dat meer mensen die functie op hun smartphone inschakelen. De kill switch. Want een herhaling van 2012 en 2013 wil niemand. In 2013 steeg het aantal aangiftes van telefoondiefstal met meer dan 25 procent ten opzichte van 2012.

Volgens Opstelten kun je - naast de kill switch - zelf veel doen om ervoor te zorgen dat je smartphone minder snel wordt gestolen. "Achteloos leggen mensen hun telefoon op de bar in een kroeg of op een tafeltje van een zonnig terras. Dieven weten dat en ze worden steeds handiger. Ze leggen een krant of jas over het toestel en voor je het weet, is 'ie verdwenen."

Wat vindt tech-website Tweakers van 'BoefProof'?

We vroegen het Tweakers-hoofdredacteur Wilbert de Vries "Ik juich elke manier van bewustmaking toe. Je kunt je telefoon verliezen en dan belanden er gegevens op straat waarvan je dat liever niet wil."

Toch hebben maar weinig mensen die kill switch geactiveerd... "Ja, omdat veel besturingssystemen niet zo gebruiksvriendelijk zijn. Je moet vaak diep graven in de menu's en instellingen, omdat je het niet kunt vinden."

En stel dat je telefoon dan tóch wordt gestolen... "Als je de kill switch hebt geactiveerd, dan kun je hem op afstand wissen of zelfs blokkeren. Dan weet je zeker dat er niemand iets mee kan."

Dat is waterdicht? "Die-hard hackers zullen altijd een manier vinden om langs de vergrendeling te komen, maar de vraag is of het wel loont om zo veel moeite te steken in één telefoontje. Dan kost je dat meer dan de telefoon je oplevert."

Hoe maak ik mijn telefoon 'BoefProof'?

Klik op de afbeeldingen om te checken hoe je jouw kill switch activeert. Van links naar rechts: Android, Apple, Samsung, Sony, Windows.

Soms ligt de site van de 'BoefProof'-campagne er even uit, probeer het dan later nog eens.

Meer tips om je telefoon onklaar te maken als die is gejat: hier.

Specifieke modellen

Het is een lucratieve business, die gestolen-smartphone-branche. Volgens onderzoek van criminologe Dina Siegel richten Oost-Europese criminelen zich specifiek op telefoons. "De bendes zijn geen amateurs, maar professionele criminele organisaties", zegt zij. "Opdrachtgevers zitten bijvoorbeeld in Polen, Roemenië of Bulgarije."

Vaak geven deze organisaties de opdracht op een specifiek model, zoals de nieuwe iPhone, te jagen. "Dan worden er daarna drie-, vierhonderd van die telefoons gestolen", vertelt Siegel. "In veel gevallen wordt de buit verkocht op markten in Nederland. Niet één bepaalde markt, want het gebeurt overal."

Een van die markten is de Zwarte Markt in Beverwijk. In een onderzoek van de Universiteit Utrecht staat dat criminelen zich onder meer daar melden met tassen vol gestolen spullen.

Naïeve Nederlanders

Maar de telefoons worden volgens Siegel ook online en in Oost-Europa doorverkocht. En het is in Nederland makkelijk om telefoons te stelen, omdat ze ons hier makkelijk en goedgelovig vinden. "Ze vinden Nederlanders naïef, omdat we onze auto's parkeren op donkere plekken, ramen openlaten en telefoons open en bloot op terrastafels neerleggen. Dat maakt het makkelijk voor ze."

Voor de Nederlandse politie zijn de smartphone-bendes wel een prioriteit. Sinds ongeveer een jaar werken ze samen met de Bulgaarse en Roemeense politie. Bijvoorbeeld op drukbezochte evenementen als de Gay Pride of andere festivals met veel mensen op een kluitje.

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl