NOS NieuwsAangepast

CBR zet spiekers in een hoek

Spieken bij het theorie-examen voor je rijbewijs is er (als het goed is) niet meer bij. Het CBR maakte vandaag bekend dat ze in Eindhoven zijn begonnen met een nieuwe examenmethode: in plaats van een klassikaal examen, krijg je aparte vragen op een eigen scherm.

Zo ging het:

Straks ziet het er op steeds meer locaties zo uit:

Voorzeggen en dubbelgangers

De afgelopen jaren betrapte het CBR tientallen examenkandidaten die de boel probeerden te flessen. Kandidaten zeiden antwoorden voor, stuurden dubbelgangers naar het examen of spiekten bij anderen. Het CBR ging in de tegenaanval en nam de afgelopen tijd allerlei maatregelen. Hieronder een overzicht:

Wat is er allemaal veranderd?

Het CBR verzint elke dag nieuwe vragen. Zo worden ze niet voorspelbaar.Medewerkers zijn extra opgeleid om paspoorten te checken en dubbelgangers te herkennen.Op een aantal locatie moet je voor je examen door een detectiepoortje. Zo checkt het CBR of je je mobiele telefoon bij je hebt, of een ander mobiel spiekapparaatje.Het CBR gebruikt een zogeheten 4g-sweeper om openstaande verbindingen op te sporen. Kandidaten kunnen zo tijdens het examen niet meer stiekem contact hebben met mensen buiten het lokaal.En, zoals gezegd, maak je je examen niet meer klassikaal, maar individueel. Spieken wordt lastig: de kandidaten naast je krijgen andere vragen. Wat wel weer een voordeel is, is dat je de toets op je eigen tempo mag maken en je meteen de uitslag krijgt.

Door: Anna

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl