Aftellen: Delftse studenten lanceren raket

Het had een grote dag moeten worden voor de leden van Delftse studentenraketvereniging DARE. Vandaag zouden zij in Zuid-Spanje een zelfontwikkelde raket lanceren.

Het doel is om de zeven meter hoge raket - naam: Stratos II - minstens 50 kilometer de hoogte in te schieten. De raket zou gisteren al het luchtruim in worden geschoten, maar door slecht weer werd de lancering een dag uitgesteld. Ook vandaag moesten de studenten de weergoden nog even voorrang geven. De lancering werd verschoven naar morgen.

De studenten willen met hun raket vier keer zo hoog reiken als tijdens een eerdere poging in 2009. Toen bereikten zij met hun Stratos I al een hoogte van 12,5 kilometer. "Dat was een vaste brandstofraket, vergelijkbaar met een vuurpijl", zegt Martin Olde is van Delft Aerospace Rocket Engineering op Radio 1.

Hybride

De Stratos II is verschilt van de eerdere raket omdat nu een hybride aandrijving wordt gebruikt. Dat wil zeggen dat de brandstof zowel vast- als gasvormig is. "Dat is best wel experimenteel op dit moment", zegt Martin. "Virgin Galactic - een Amerikaanse onderneming voor ruimtetoerisme, red. - werkt ook met hybride aandrijvingen."

.

De lancering van de Stratos II is hieronder live te volgen:

.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl