NOS NieuwsAangepast

Lil Miss Hot Mess mag weer op Facebook

ANP

Drag queens mogen toch hun artiestennaam op Facebook gebruiken. Het sociale netwerk verbood dit eerder, maar Chris Cox, hoofd productontwikkeling bij Facebook, heeft namens het bedrijf nu zijn excuses aangeboden.

In een post op zijn eigen pagina zegt Cox dat het nooit de bedoeling was om gebruikers te dwingen hun echte naam te gebruiken. "We willen dat iedereen op Facebook heet zoals hij zich in het echte leven ook noemt. Voor Sister Roma is dat dus Sister Roma; voor Lil Miss Hot Mess is dat Lil Miss Hot Mess."

Profielen offline gehaald

De twee drag queens die Cox noemt, kwamen in september met vele anderen in opstand, nadat Facebook hun profielen offline had gehaald.

Toen verklaarde Facebook nog dat alle gebruikers hun echte naam op de site moesten gebruiken, om "een veilige omgeving te creëren en ervoor te zorgen dat je zeker weet met wie je in contact komt". Had je hier bezwaar tegen, dan moest je maar een fanpagina aanmaken.

99 procent

Nu komt de website daar dus op terug. "De afgelopen weken hebben ons duidelijk gemaakt hoe een hoop Facebookgebruikers ons beleid opvatten. We zagen hoe pijnlijk het voor sommigen was om niet hun eigen naam te mogen gebruiken. Jullie verdienen betere service en een prettiger gebruik van Facebook. We gaan het oplossen", postte Cox.

I want to apologize to the affected community of drag queens, drag kings, transgender, and extensive community of our friends, neighbors, and members of the LGBT community for the hardship that we've put you through in dealing with your Facebook accounts over the past few weeks.Chris Cox

Cox zei ook dat Facebook zelf niet verantwoordelijk was voor het verwijderen van de pagina's. "Een gebruiker heeft besloten een paar honderd accounts van drag queens te rapporteren als 'nepaccounts'. Dagelijks krijgen we honderdduizenden van zulke meldingen binnen. 99 procent van die nepaccounts wordt puur gebruikt voor slechte dingen, zoals pesten, dus die verwijderen we zo snel mogelijk. De pagina's van de drag queens waren ons tussen alle andere niet opgevallen."

ANP

Fabulousness

De drag queens zelf zijn ontzettend blij met de excuses. Lil Miss Hot Mess reageerde: "Dit is een enorme overwinning, niet alleen voor drag queens, maar ook voor alle andere mensen die we tijdens onze protesten zijn tegengekomen. Al die mensen hadden op Facebook een naam die misschien niet op hun ID-kaart stond, maar die er wel voor zorgde dat ze zich zonder angst en met meer 'fabulousness' konden uiten."

Door: Lieke

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl