NOS NieuwsAangepast

1300 cockpits op zwart door wifi

Flickr / Jetstar / CC Sa 2.0

Terwijl we in Europa sinds kort lekker mogen Netflixen tijdens het opstijgen, zijn ze in Amerika een stuk voorzichtiger met wifi in het vliegtuig. Computerschermen in meer dan 1300 cockpits moeten vervangen worden, omdat ze kunnen uitvallen als er smartphones of tablets met wifi in de buurt zijn.

De schermen kunnen flikkeren en gaan soms op zwart. Ze zijn ook gevoelig voor telefoon-, radar- en satellietsignalen. Dit blijkt uit testen van de Amerikaanse vliegtuigautoriteit FAA en testen van fabrikant Boeing zelf.

Op de schermen staat tijdens het vliegen cruciale informatie, zoals de snelheid, vlieghoogte en koers. "Dan bestaat de kans dat piloten de controle kwijtraken en niet op tijd kunnen herstellen", schrijft de FAA. De testen zijn overigens al in 2012 gedaan.

Flickr / rubensmaciel / CC By Nc Sa 2.0

14 miljoen dollar

Zo op het oog klinkt het behoorlijk ernstig, maar de vliegtuigmaatschappijen staan niet te springen om nieuwe schermen in hun vliegtuigen te schroeven. Het vervangen wordt een dure grap, want de cockpitschermen kosten al snel 8.000 euro per stuk en ieder vliegtuig heeft er twee nodig. De totale kosten lopen op tot zo'n 14 miljoen dollar, denkt de FAA.

Er hoeft geen haast te worden gemaakt. De vliegtuigmaatschappijen krijgen vijf jaar om alle schermen te vervangen. Tot die tijd moeten ze maar geen wifi-apparatuur in de cockpit gebruiken, adviseert de fabrikant van de schermen.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl