NOS NieuwsAangepast

Dit is de club voor anti-IS'ers

Moslims die poseren met de tekst #NotInMyName om zo terreurbeweging IS de rug toe te keren. De Nederlandse Sara zag de Britse actie voorbijkomen en ging opzoek naar de Nederlandse variant. "Ik was verbaasd dat die er niet was. Dus ben ik het zelf maar gestart."

Samen met een andere rechtenstudent richtte Sara, die niet met haar achternaam genoemd wil worden, vorige week de Facebookactie op. En vanaf toen ging het snel met de likes en positieve reacties. "Af en toe zitten er ook negatieve berichten tussen, maar daar laat ik mij niet door leiden", zegt Sara.

'In naam van God'

Met de Facebookpagina wil ze ook Nederlandse moslims de kans geven om openlijk afstand te nemen van IS. Sara: "Ik merkte dat steeds meer moslims zich publiekelijk distantiëren van IS. Die groepering gebruikt de islam als excuus voor verschrikkelijke daden en daar zijn wij het niet mee eens. Zij zeggen alles te doen in de naam van God, maar dat is niet de God die ik ken. IS maakt de islam zwart."

Voor Sara betekent de islam liefde, vrede en barmhartigheid. "Mijn ouders en mijn geloof hebben mij geleerd dat je respect voor elkaar moet hebben. Moord, onthoofdingen en verkrachtingen horen niet bij de islam."

Anti-IS-advertentie

Wat voor Sara ook een aanleiding was om de actie hier op touw te zetten was de anti-IS-advertentie. Hierin veroordeelt de Turkse geestelijk leider Fethullah Gulen de praktijken van IS. Hij noemde de daden van de terreurbeweging een schande voor de Islam.

Sara: "We willen de actie zo groot mogelijk maken om zo veel mogelijk mensen te bereiken. Moslims en niet-moslims. We willen dat iedereen ziet dat wat IS doet niet islamitisch is en dat wij niet geassocieerd willen worden met de IS. De islam is een vredelievend geloof."

Door: Caro

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl