NOS NieuwsAangepast

Bijbaantje verliest het van de robots

Dat betekent dat bijvoorbeeld tomatenplukkers, postsorteerders, boekhouders en verkopers misschien wel worden ingeruild voor een robot die hetzelfde werk sneller en voordeliger kan doen. Net zoals ooit de melkboer en pompbediende verdween. Maandag zei minister Asscher al dat er banen dreigen te verdwijnen door de robotisering.

Caissière overbodig

Jongeren met een bijbaantje lopen ook veel risico om dat kwijt te raken. Omdat het bij bijbaantjes vaak gaat om eenvoudige klusjes, kunnen robotten die gemakkelijk overnemen. "Je ziet wat er nu gebeurt bij de Albert Heijn met de zelfscan", zegt onderzoeksleider Maurice Fransen. "De caissière wordt meer en meer overbodig. Dat er niemand meer vraagt of je Air Miles spaart, daar komen we denk ik wel overheen."

In 2011 werd er in Zuid-Korea een virtuele supermarkt geïntroduceerd in een metrostation. De Koreanen kunnen shoppen met hun smartphone door de QR-codes van verschillende producten te scannen. Fransen: "Dat is dan hun boodschappenlijstje voor die avond en wordt thuisbezorgd. Dat zijn interessante ontwikkelingen, waar geen caissière aan te pas komt."

Deloitte baseert zich op een onderzoek van de universiteit van Oxford over de Amerikaanse arbeidsmarkt en heeft dat vertaald naar de Nederlandse situatie. De Universiteit van Oxford bekeek in welke mate 702 verschillende beroepen geautomatiseerd kunnen worden. Experts op het gebied van kunstmatige intelligentie en robotica gaven bij ieder beroep aan of die kans laag, gemiddeld of hoog is.

Hoeveel banen er voor terugkomen, wordt uit het onderzoek niet duidelijk. Economen zijn het er niet over eens of verdere automatisering zal leiden tot hogere werkloosheid, omdat het ook mogelijk is dat er door de robotisering nieuwe banen ontstaan.

Robot als nieuwe huisarts

Hoe snel de invasie van robots zal gaan, hangt af van de ontwikkelingen rondom regelgeving over robotisering. De snelheid waarmee de technologie wordt geïntroduceerd speelt ook een belangrijke rol. Het is de vraag in hoeverre mensen de rol van een robot zullen accepteren, denkt Fransen. "Een diagnose stellen bij de huisarts, kan eigenlijk ook digitaal. Een machine verwijst je op basis van enkele vragen door naar een specialist. Technologisch gezien kan er heel veel, maar in hoeverre willen mensen hierin meegaan?"

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl