NOS NieuwsAangepast

Dreigbrief De Mol op gebakjes

De politie zoekt een man die op 15 september een doos met gebakjes bestelde voor John de Mol. Op de gebaksdoos zat een dreigbrief, de laatste in een reeks bedreigingen aan het adres van miljardair De Mol en zijn zus, tv-presentatrice Linda.

De twee worden al een jaar bedreigd: ze krijgen brieven thuis, waarin pogingen staan hen af te persen. Twee weken geleden volgde de laatste brief, op de gebaksdoos. Wat de precieze rol is van de man die de gebakjes bestelde, is niet duidelijk. Het kan zijn dat hij erbij betrokken is. Het kan ook zijn dat de man, zonder dat hij het wist, is gebruikt.

De eerste afpersingsbrief kwam vorig jaar oktober. Er volgden er nog drie. Iedere keer was de eis hetzelfde: een groot geldbedrag. Als John de Mol niet betaalde, zou zijn zus Linda, haar kinderen, of andere naasten iets worden aangedaan.

Advertenties in de krant

De familie werd gevraagd op de brieven te reageren met advertenties in de krant. En dat is, in overleg met de politie, ook gebeurd.

De afpersers communiceerden ook via brieven die onder bakstenen waren verborgen op een paar plekken in het land. Op een van die brieven is dna-materiaal gevonden. Maar het materiaal leverde geen match op in de dna-database van de politie

Geen geld betaald

Een woordvoerder van de familie zegt tegen de NOS dat de familie niet is ingegaan op de eisen van de afperser(s). Er is geen geld betaald. Niet in deze zaak, en ook niet in eerdere afpersingszaken waar de familie mee te maken heeft gehad.

"Ze zijn in dit verband echt wel wat gewend, maar dit moet nu stoppen ", zegt een woordvoerder van de familie. "En we hebben ook aanknopingspunten waardoor we denken dat dat mogelijk is." John en Linda de Mol geven zelf geen commentaar.

Signalement

Na de gebaksdoos-brief kon de politie achterhalen waar de gebakjes vandaan kwamen: een bakkerij in Blaricum. Het personeel kon zich nog herinneren hoe de besteller eruit ziet. Op basis van hun verklaringen is de compositietekening gemaakt.

Het gaat om een blanke man van ongeveer 70 jaar oud. Hij is tussen de 1.75 en 1.80 meter lang met een normaal postuur en kort, heel dun grijzig haar. Hij droeg een bril. Hij sprak normaal Nederlands en hij droeg een lichtblauw overhemd met een vrij grote ruit.

Rocky T.

De familie De Mol kwam al eerder in aanraking met criminelen. In 2005 werd Hagenaar Rocky T. veroordeeld tot twee jaar cel voor het afpersen en met de dood bedreigen van John de Mol en medewerkers van zijn bedrijf Talpa. Zijn toenmalige advocaat zegt vandaag tegen de NOS "niets te weten" van de huidige bedreigingen. Zijn cliënt nam destijds de benen, na een deel van zijn straf te hebben uitgezeten.

Door: Suse

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl