Liquidatieproces: Ros mag getuigen

De veroordeelde topcrimineel Fred Ros blijft kroongetuige van het OM in het liquidatieproces. Dat bepaalde het gerechtshof in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol, in het hoger beroep.

Ros legde, in ruil voor halvering van zijn gevangenisstraf van 30 jaar, verklaringen af over de rol van onder andere Willem Holleeder bij een reeks liquidaties in de Amsterdamse onderwereld. Holleeder zou volgens Ros opdrachtgever zijn van de liquidaties van Heinekenontvoerder Cor van Hout, Kees Houtman en Thomas van der Bijl. Ros legde ook verklaringen af over twee andere verdachten in het liquidatieproces: Dino S. en Ali A.

Levenslang

De advocaat van Dino S. en Ali A., Nico Meijering, vond dat het liquidatieproces (ook wel: 'Passage-proces") helemaal opnieuw moest, toen het OM een deal met Ros sloot. Voor Meijering stond vast dat Ros liegt. Zo zou Ros zijn betrokkenheid bij de moord op Cor van Hout veel kleiner maken dan werkelijk het geval was. "Zeker als levenslang op het spel staat hebben de verdachten recht op twee rechterlijke instanties", zei Meijering eerder.

De advocaat van Dino S. en Ali A. vond dat de gevolgen van de verklaringen van de nieuwe kroongetuige Fred Ros nog niet te overzien zijn. Er zijn vele verhoren van Ros en anderen nodig "om de kroongetuige te ontmaskeren", zei hij.

Meijering kreeg dus geen gelijk: het hof besloot 'de waarheidsvinding niet te kunnen beletten' en daarom de verklaringen van Ros toe te laten. "Die info is er nu eenmaal en dan moet je er iets mee, redeneert het hof", zegt NOS-verslaggever Mattijs van de Wiel die bij de beslissing van het gerechtshof aanwezig was.

Meer hoofdrolspelers

Ben je de draad een beetje kwijt in alle hoger beroepen, beschuldigingen, deals en betrokkenen in dit mega-proces? We zetten de hoofdrolspelers en hun onderlinge verhoudingen voor je op een rijtje.

Door: Suse

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl