"Niet gunstig dat zeehondjes in badkuip lagen"

Zelf een zeehond opvangen. Klinkt misschien heldhaftig, maar verstandig is het niet. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit vond vandaag twee zeehonden in iemands badkuip, die met spoed naar het opvangcentrum moesten worden gebracht. "Het kan best dat deze persoon uit goede bedoeling heeft gehandeld, maar verstandig is het zeker niet. Zeehonden zijn wilde dieren die specialistische hulp nodig hebben", vertelt een woordvoerder van de NVWA.

Zeehonden in illegale zeehondenopvang gevonden http://t.co/K2J28d4D0r #altijdopnoord #rtvnoord pic.twitter.com/Z2HS0vFNCA RTV Noord Nieuws (@noordnieuws) 30 september 2014

De NVWA trof de dieren aan, omdat ze bezig waren met een onderzoek naar illegale opvang van zeehonden. De organisatie kreeg namelijk verschillende meldingen binnen van mensen die op Terschelling en Ameland zeehonden hadden overgedragen aan EHBZ'ers (Eerste Hulp Bij Zeehondenopvang). Die dieren zijn vervolgens niet naar een officiële opvang overgebracht. Tegen de verdachten is proces-verbaal opgemaakt.

NVWA: De afgelopen maanden worden aanzienlijk minder zieke zeehonden aangeboden bij professionele opvangcentra.

Opvang

De zeehonden worden later vanmiddag naar de zeehondencrèche in Pieterburen gebracht om te herstellen. "Over de staat van de zeehonden kan ik nu nog niet zoveel zeggen", vertelt Hans Klokstra, woordvoerder van de zeehondencrèche. "Maar het is in ieder geval niet heel gunstig dat ze in een badkuip in een schuurtje zijn aangetroffen."

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat zeehonden bij iemand thuis zijn gevonden. Tijdens het onderzoek heeft de NVWA in juni dit jaar ook 2 zeehonden aangetroffen bij een particulier. En in augustus is proces-verbaal opgemaakt tegen een man die 2 zeehonden had opgehaald bij de boot van Terschelling, maar die deze dieren vervolgens niet naar een professioneel opvangcentrum heeft gebracht.

Door: Fieke

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl