NOS NieuwsAangepast

Slimme hagedissen openen deuren

Flickr / Marcel030NL / CC BY-SA 2.0

Over een tijdje hebben we naast hulphonden misschien ook wel hulphagedissen. Onderzoek van de Universiteit van Lincoln heeft namelijk aangetoond dat hagedissen getraind kunnen worden om een deur te openen.

Niet dol op glibberige reptielen? Houd dan ramen en deuren gesloten. Met hun hoofd of klauw kunnen de hagedissen namelijk een deur horizontaal openschuiven, wees het onderzoek uit. Wetenschappers legden een meelworm aan de andere kant van een deurtje, en de hongerige minidraken wisten deze zonder problemen te bereiken.

Dat we nu weten dat een hagedis een deur kan openen is leuk, maar niet het opvallendste resultaat van het onderzoek. De wetenschappers van de universiteit van Lincoln ontdekten namelijk dat de reptielen het gedrag van elkaar imiteren. Op die manier leerden zij elkaar om de deur te openen. Echt kameleongedrag dus.

De proefdieren werden verdeeld in twee groepen; een 'kijkgroep' en een 'demonstratiegroep'. De kijkgroep keek toe hoe de reptielen uit de andere groep de deur openmaakten en deden dat na afloop exact na. Eerder werd altijd gedacht dat, naast de mens, alleen apen en vogels elkaar kunnen imiteren, maar aan dat rijtje is nu dus ook de hagedis toegevoegd.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl