NOS NieuwsAangepast

Thailands nieuwste foodcritic: een robot

De Thaise ex-premier Yingluck Shinawatra wilde voor haar afzetting nog één wereldwijd probleem aanpakken: smerig eten dat onterecht als 'Thais' wordt verkocht. Ze vond het zo'n serieus probleem dat ze het voorlegde in een kabinetsvergadering. En met resultaat. De regering ontwikkelde een robot die 'Thais' voedsel kan af- of goedkeuren.

Meet e-delicious, the robot that rates the authenticity of Thai food. http://t.co/Z0LK3TMVewpic.twitter.com/T9IsCKxVXB ? Thomas Fuller (@thomasfullerNYT) 29 september 2014

Shinawatra vond het wel eens tijd voor politieke bemoeienis in de keuken. In het buitenland kreeg ze namelijk maar al te vaak slechte Thaise maaltijden voorgeschoteld. De e-Delicious baseert zich op een database van Thaise gerechten die zijn goedgekeurd door de Thaise regering zelf. In een filmpje van de New York Times is te zien hoe dat precies gaat

Groene smurry

Stop een proefmonstertje van een dubieuze Thaise schotel in de robot en die wordt omgezet in een chemische handtekening. Dan wordt 'ie vergeleken met het authentieke gerecht. Haalt het 100 punten, dan is het net zo lekker als de echte. Bij minder dan 80 punten hoef je het niet voor te schotelen aan Shinawatra. Dan vindt de robot het gerecht namelijk niet Thais genoeg.

Om het slechte Thaise voedsel aan te pakken, startte de regering de campagne Thai Delicious. Met een budget van 1 miljoen resulteert dit naast de robot ook in een app met recepten. Wederom officieel goedgekeurd door de regering. Mochten restaurants zich houden aan deze recepten, dan krijgen ze een officieel keurmerk.

Morgen wordt de e-Delicious officieel gelanceerd. Wie de catering verzorgt, is nog niet bekend.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl