NOS NieuwsAangepast

Maakt al die e-health ons gezonder?

Meten is weten. En van je eigen gezondheid blijf je graag op de hoogte. Reden voor smartphonemakers om uit te pakken met toepassingen die je fitheid meten en je gezondheid bijhouden. Maar zorgt al die e-health er daadwerkelijk voor dat we gezonder gaan leven?

De vanaf morgen verkrijgbare iPhone 6, maar ook de Apple Watch en de Simband van Samsung, zijn allemaal gefocust op gezondheid. De nieuwe iPhone heeft een metertje dat kan berekenen of je aan het traplopen bent of aan het fietsen. In combinatie met de Apple Watch wordt je hartslag continu gemeten. De versnellingsmeter telt de stappen die je loopt en rekent uit hoeveel calorieën je verbrandt.

Maar Apple gaat nog een stapje verder. "De HealthKit op de iPhone verzamelt data uit verschillende soorten gezondheids-apps", zegt Jan David Hanrath, eigenaar van OneMoreThing.nl, een website over Apple. "Bijvoorbeeld de informatie uit je hardloop-app, maar ook wat je suikerspiegel is als je een glucosemeter hebt. In de HealthKit op je iPhone kun je in grafieken je gegevens terugzien."

Wat is eigenlijk mijn levenspatroon?

Volgens sportpsycholoog Martin Pet zijn de apps vooral goed om inzicht in het eigen levenspatroon te geven. "Apple zoomt vooral in op monitoring, het bijhouden. Als je alles registreert, dan word je je ook bewust van wat je eet en doet."

Meten alleen is volgens hem echter niet genoeg. "Je hebt ook educatie nodig om te begrijpen wat je eigenlijk meet. En door coaching moet je gestimuleerd worden daar ook echt aan te gaan werken." Kortom: van een app alleen krijg je geen sixpack.

Anorexia

Lichaamsstatistieken in je broekzak kunnen nuttig zijn, maar hebben in sommige gevallen ook een keerzijde, zegt bijzonder hoogleraar sportsociologie Koen Breedveld. "Sommige mensen draven door. Vooral mensen die een neurotische aanleg hebben, bijvoorbeeld mensen met anorexia. Ik verwacht dat het aantal anorexiapatiënten zal toenemen."

Er zijn meer bezwaren. "Wat we in de toekomst gaan krijgen, is dat zorgverzekeraars kortingen gaan geven aan mensen die gezond proberen te leven met bijvoorbeeld zo'n HealthKit. Wat als je niet alles wilt bijhouden? Dan krijg je zo'n korting niet. En wat doet Apple eigenlijk met al die gegevens die het verzamelt?"

Onze verslaggever Suse aan de slag met ouderwetse meetmethodes. Vervangt je smartwatch de loopband?

Is dit het einde van de loopband?

Bewegingswetenschapper Leendert van Galen denkt niet dat de ouderwetse meetmethodes (zie foto hierboven) vervangen zullen worden door de e-health-toepassingen. "Doordat het toegankelijk wordt, kan het zomaar zijn dat mensen meer gaan meten. Daardoor zullen ze wellicht ook meer willen weten en echt specifiekere vragen gaan stellen."

Het College Bescherming Persoonsgegevens reageert terughoudend op de HealthKit van Apple. "Mensen moeten zich er bewust van zijn dat medische informatie die je op je telefoon plaatst heel privacy-gevoelig is. Honderd procent beveiliging is niet gegarandeerd", zegt voorzitter Jacob Kohnstamm.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl