NOS NieuwsAangepast

"Zonder paspoort kan je eigenlijk niks meer"

Jihadganger Muhaijri Sháám moet het vanaf vandaag doen zonder zijn Nederlandse paspoort. Hij vecht in Syrië mee met al-Nusra, een aan al-Qaida gelieerde groep. Maar wat betekent dat, als je paspoort wordt ingenomen? Wat kan je dan niet meer?

Dat vroegen we aan Jean Fransman, woordvoerder van het minister van Veiligheid en Justitie. "Zonder Nederlands paspoort kan hij eigenlijk niks meer in Nederland", vertelt hij. "Hij kan hier niet meer reizen, geen bankrekening openen, geen medische hulp krijgen, hij maakt geen aanspraak op uitkeringen, kan zich niet identificeren. Ga zo maar door."

- Het Nederlandse paspoort van Sháám is ingetrokken - Hij is uitgeschreven uit de gemeentelijke basisadministratie - Zijn financiële tegoeden waren al bevroren

Geen ruimte

In Nederland is geen ruimte voor haatzaaiers en extremisten, schrijven ministers Opstelten en Asscher in een brief aan de Tweede Kamer. Sháám riep dinsdag in een filmpje op Facebook op tot "een stevige daad tegen de Nederlandse overheid." Hij vindt namelijk dat Nederland steun geeft aan Amerika en daarom medeverantwoordelijk is voor de luchtaanvallen in Syrië.

En omdat in Nederland geen plaats is voor haatzaaiers of extremisten, gaat de jihadganger nu dus door het leven zonder de Nederlandse nationaliteit. Toch betekent het afnemen niet dat Sháám nu zonder officiële nationaliteit door het leven moet.

Hij heeft namelijk ook nog een Marokkaans paspoort. De overheid mag iemands paspoort alleen afnemen als hij ook nog een paspoort heeft van een ander land. Zo moet worden voorkomen dat iemand 'stateloos' eindigt.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl