NOS NieuwsAangepast

Te duur: ROC's weigeren kwetsbare jongeren

Van jongs af aan krijg je het te horen: ga naar school, volg een opleiding. Maar voor duizenden mbo'ers zit dat er niet in. Onderzoek van Nieuwsuur laat zien dat ROC's kwetsbare jongeren weigeren omdat die te veel kosten.

Moeilijke leerlingen die extra begeleiding nodig hebben zijn voor ROC-scholen veel duurder dan leerlingen die in één keer hun diploma halen. Deze leerlingen zijn bijvoorbeeld weinig aanwezig, ze halen later hun diploma of halen hun diploma helemaal niet.

Zo wilde Orlando Koolaard na het mbo-niveau 1 doorstromen naar niveau 2. Maar dat lukte niet: "Ik ben heel lang ziek geweest en heb veel gemist. Ik heb verschillende scholen benaderd dat ik een opleiding op hun school wilde volgen, maar ik ben overal geweigerd."

Dilemma

"We zitten in een gigantisch dilemma als ROC, we willen ze dolgraag aannemen" , zegt de directeur van ROC Graafschap, Alain van de Haar. "Maar door de financiële prikkels die het ministerie ons geeft, lukt dat niet."

De Onderwijsinspectie houdt goed in de gaten hoeveel leerlingen op een mbo hun diploma halen. Zijn dat er te weinig, dan krijg de school minder geld. Hierdoor is het volgens Van de Haar te duur om leerlingen aan te nemen die waarschijnlijk langer over hun studie gaan doen.

Een opleiding is de enige kans is voor jongeren om werk te vinden op de arbeidsmarkt, zegt Van de Haar. "En dus is de kans heel groot dat ze hun leven lang werkloos zijn, en problemen veroorzaken. Ze krijgen hun leven in elk geval niet op orde."

"Schokkend"

Minister van Onderwijs Bussemaker reageerde in Nieuwsuur op het nieuws en noemde het "schokkend". "Maar het is niet nodig, want de scholen krijgen juist voor dit soort leerlingen extra geld, dus dát kan het niet zijn."

Ze is dan ook niet van plan extra geld uit te trekken, maar wil wel in gesprek met Van der Haar. "Ik wil weten waar de schoen wringt, maar ik krijg hier niet veel signalen over - ook niet van de Onderwijsinspectie. Scholen krijgen hier geld voor en moeten zelf initiatief nemen om deze leerlingen te helpen."

Van de Haar en zijn collega's schreven een rapport over hun zorgen. Dat kan je hier lezen.

Door: Maxe

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl