Inwoners Ferguson 'bewapend' met camera's

Gaan camera's het probleem oplossen? | AFP / Getty Images (Fotobewerking NOS op 3)

Ze houden elkaar goed in de smiezen in Ferguson. Burgers gaan camera's dragen om de politie te monitoren. En omgekeerd gebeurde het al. Dit alles in de nasleep van de dood van de zwarte tiener Michael Brown, die stierf door politiekogels. Zelf was hij ongewapend.

Begin september kregen agenten in de voorstad van St. Louis 50 bodycams. De reden is meer transparantie. Had een simpel cameraatje bijvoorbeeld alle vragen rond de dood van Brown kunnen beantwoorden? Wie weet. De politie in Ferguson is in ieder geval om.

110 camera's

Maar dat is niet genoeg, dachten de initiatiefnemers van We Copwatch. Ze geloven niet dat het uitrusten van agenten met camera's machtsmisbruik kan voorkomen. De groep haalde meer dan 6000 dollar op om ook inwoners van Ferguson te 'bewapenen' met bodycams. Ze delen 110 cameraatjes uit aan bewoners van de Canfield Green Apartments.

Zoals ze het zelf zeggen: We need more copwatchers. Not cops with cameras.

</body></html>

Naast het uitdelen van camera's, komen er ook klasjes waarin de cameradragers les krijgen in burgerrechten en hoe ze op een rechtmatige manier de politie kunnen monitoren.

Politiechef van Ferguson Tom Jackson zegt het initiatief toe te juichen. "Ik heb geen enkel probleem met het idee dat burgers agenten filmen tijdens hun werkzaamheden. Sterker nog, het gebeurt al voortdurend", zegt Jackson tegen Time. "Ook wij hebben camera's waarmee we onze interactie met de mensen filmen."

Duur

Het gebeurt nog maar weinig in de VS dat agenten cameraatjes dragen. Reden is dat het vaak te duur is - een cameraatje kost tussen de 800 en 1000 dollar per stuk - en dat er nog maar weinig onderzoek is gedaan naar het effect ervan.

Door: Emil

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl