NOS NieuwsAangepast

"Niet alles in leenstelsel-plan is haalbaar"

De basisbeurs gaat er echt aan: het wetsvoorstel voor de invoering van het leenstelsel is vandaag officieel ingediend bij de Tweede Kamer. Daar moet het dan behandeld en aangenomen worden - en dan moet het nog naar de Eerste Kamer. Minister Bussemaker wil het leenstelsel, of het 'studievoorschot' zoals ze het zelf noemt, op 1 september 2015 laten ingaan.

Kwaliteit verbeteren?

Sinds de laatste aanpassingen eind mei is er inhoudelijk niets meer aan het leenstelsel veranderd. Maar niet alles in het plan is haalbaar, zegt de Raad van State in een advies op het wetsvoorstel. Bussemaker hoopt met het leenstelsel jaarlijks tot 1 miljard euro te besparen - en dat moet terug naar het onderwijs, om de kwaliteit te verbeteren. Maar dat bedrag gaat niet gehaald worden, zegt de Raad van State.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) wil vooral weten hoé dat geld terugkomt. "Studeren wordt vele malen duurder, terwijl nog steeds onduidelijk is hoe het geld geïnvesteerd gaat worden", zegt ISO-voorzitter Falco Carelsz. En omdat dat nog niet duidelijk is, vindt het ISO het leenstelsel te snel komen.

Overgangsregeling

"En een ander punt van kritiek van de Raad van State is dat ze het niet eens zijn met de Cohort Garantie regeling", zegt het ISO. Studenten die nu bezig zijn met hun bachelor in de overgangsregering zouden ook nog een basisbeurs moeten ontvangen voor hun master. Dat vindt het ISO ook.

"Een WO-bachelor wordt momenteel niet als startkwalificatie gezien op de arbeidsmarkt. Daarom moet de master als onlosmakelijk verbonden worden gezien met de bachelor. Studenten die nu in de bachelorfase zitten, moeten om deze reden ook voor hun master nog een basisbeurs kunnen ontvangen , aldus Carelsz.

Malieveld

Studenten zijn nog steeds woest over het leenstelsel. Veertien studentenorganisaties staan al in de startblokken voor een protest. Op 14 november gaan ze protesteren op het Haagse Malieveld.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl