NOS NieuwsAangepast

Groei studentenverenigingen toch iets minder hard

Het aantal studenten dat zich dit jaar heeft aangemeld bij een studentenvereniging blijft stijgen. Meer dan 9500 studenten hebben zich de afgelopen weken aangesloten bij een vereniging. Dat is voor het tweede jaar op rij meer dan het jaar ervoor.

Van 12 procent naar 2 procent

De Landelijke Kamer van Verenigingen zei vorige week dat de studentenverenigingen deze zomer 12 procent meer eerstejaars binnenhaalden dan vorig jaar. Maar dat bleek een foutje te zijn. Volgens Anne Kamp, voorzitter van de LKvV, was er iets misgegaan bij het tellen.

Elk jaar zijn er bij de verenigingen eerstejaars die zich wel inschrijven, maar zich later alsnog bedenken. En dan hoor je dus wel bij de inschrijvingen, maar niet bij de nieuwe leden. Die cijfers waren bij de LKvV door elkaar gehaald. Vorig jaar bracht de LKvV de cijfers naar buiten van de nieuwe leden, terwijl ze de verenigingen dit jaar vroegen naar het aantal nieuwe inschrijvingen. Nu hebben ze opnieuw rondgebeld: volgens de nieuwste telling groeien de verenigingen wel, maar maar met 2 procent in vergelijking met vorig jaar.

Bredere ontwikkeling

Foutje of niet, de LKvV is nog steeds blij met de cijfers. "Dat we nu twee jaar op rij een stijging zien, is natuurlijk bijzonder," zegt Kamp. "Studenten merken dat ze het met alleen studiepunten niet meer redden op de arbeidsmarkt. Een studentenvereniging biedt bij uitstek een plek om je breder te ontwikkelen, door bijvoorbeeld een bestuursjaar of commissiewerk te doen."

Leenstelsel

De verwachting is dat het volgend jaar wel eens over kan zijn met de groei. "Zoals het er nu naar uitziet, geldt vanaf volgend collegejaar een leenstelsel in plaats van de basisbeurs", zegt Kamp.

"We hebben onderzoek gedaan onder huidige leden. 20 procent van de studenten die nu lid zijn, zegt dat ze zich niet zouden inschrijven als hun studiefinanciering een lening was geweest."

Door: Lieke

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl