NOS NieuwsAangepast

Oklahoma: Jesus versus Satan

Wie gaat er winnen in Oklahoma? De zoon van God of de gevallen aartsengel Lucifer? Aanhangers van beiden staan tegenover elkaar in de Amerikaanse staat. Honderden christenen staan bij een gebouw waar satanisten een zwarte mis houden.

Leiders van de Rooms-Katholieke Kerk hadden opgeroepen tot het protest. De gelovigen uit alle uithoeken van het land zingen en bidden. Een enkeling probeert satanisten bij de deur van het evenementengebouw tegen te houden. Agenten verwijderden een vrouw die niet weg wilde gaan en "Jezus houdt van jullie en ik ook!" schreeuwde naar bezoekers.

Christenen hebben zich verzameld bij de kerk | Abbot Lawrence/Twitter

De duivel is duidelijk niet welkom in Oklahoma, maar een petitie van tienduizenden katholieken kon de mis niet tegenhouden.

92 kaarten

De Amerikaanse media zitten bovenop de battle tussen de twee, terwijl het gaat om slechts enkele tientallen duivelsaanbidders. De leider van de satanisten, Adam Daniels, zegt tegen de krant The Oklahoman dat alle 92 beschikbare kaartjes voor de zwarte mis verkocht zijn. "Hollywood wil je laten geloven dat we dieren en mensen offeren. Ik ben blij dat we eindelijk kunnen vertellen waar satanisme echt om draait."

De zwarte mis in een kleine zaaltje van het Civic Center trekt zelfs wereldwijd de aandacht. Buiten staan veel journalisten en Adam Daniels wordt de hele dag gevolgd door een cameraploeg van een groot Amerikaans televisiestation. De burgemeester van Oklahoma City kreeg zelfs duizend e-mails uit Duitsland, waarom hij toch toestemming had gegeven voor een evenement dat spot met het christendom.

En uiteraard is het ook smullen voor het lokale nieuws:

Not something you hear every night on local TV news: "And the black mass just ended with an exorcism." #Oklahoma Kristi Eaton (@KristiEaton) 22 september 2014

'Brand!'

Uiteraard kan het conservatieve Fox News niet achterblijven om er aandacht aan te besteden. Is de mis een vorm van vrijheid van meningsuiting? Een aangeschoven katholieke priester laat zijn licht schijnen op de zaak. Eerst horen we Adam Daniels zeggen dat hij moet kunnen zeggen wat hij wil, net als zijn christelijke tegenstrevers. Daar heeft priester Jonathan Morris het volgende op te zeggen.

"Mogen ze dit doen? Ja, dat is hun politieke recht. Maar ze moeten er goed over nadenken. Mag iedereen die een drukke bioscoop binnenloopt heel hard 'brand!' roepen? Nee, want ze zetten aan tot geweld. Als een groep dit doet, niet alleen vanwege hun eigen kleine geloof, maar om te provoceren en haat op te roepen, dan is dat geen geloof of vrijheid van meningsuiting. Dat is het bespotten van geloof en het aanzetten tot geweld."

Wie uiteindelijk de strijd wint in deze kwestie over de vrijheid van meningsuiting is nog niet bekend. Vooralsnog is de aarde niet gehuld in een naar zwavel riekende vlammenzee.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl