NOS NieuwsAangepast

Khorasan: nóg gevaarlijk dan IS

Er is een groep die nóg gevaarlijker voor het westen zou zijn dan Islamitische Staat: Khorasan. De The New York Times schrijft dat Amerikaanse inlichtingendiensten waarschuwen voor deze nog onbekende groep in Syrië.

IS is volgens experts vooral bezig met het verdedigen en uitbreiden van het kalifaat in Syrië en Irak en dreigt alleen maar met aanslagen in VS als wraak op de Amerikaanse luchtvallen.

Khorasan, maar ook al-Nusra, zien het plegen van aanslagen in het westen meer als doel op zich.

De man achter Khorasan

Khorasan is een Perzische naam en betekent 'land van de rijzende zon'. Historisch gezien is het een gebied in onder meer Iran, Turkmenistan, Afghanistan en Pakistan.

De 33-jarige Muhsin al-Fadhli is de leider, op zijn hoofd staat 7 miljoen dollar. Hij zou deel uit hebben gemaakt van de al-Qaidagroep in Iran, die na de aanslagen van 9/11 is gevlucht uit Afghanistan. Hij was een vertrouweling van Osama Bin Laden en zou als een van de weinigen van tevoren hebben geweten van 9/11. Fadhli zou Khorasan hebben gevormd met al-Qaidaleden uit het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Zuid-Azië.

Experts van de Amerikaanse veiligheidsdienst vrezen dat IS te veel aandacht opslokt en dat andere terreurgroepen zo kunnen toeslaan. "Steeds meer extremisten trekken vanuit de hele wereld naar dit gebied toe. Zij slaan hun slag nu op gebieden die niet worden bestuurd en vormen groepen die niet direct verbonden zijn met IS of Nusra", zegt een anonieme bron tegen The New York Times.

Door: Anna

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl