NOS NieuwsAangepast

NOS op 3 Wekdienst 22 september

Sierra Leoners mogen huis weer uit

De inwoners van Sierra Leone mogen weer de straat op. Ze moesten de afgelopen drie dagen thuis blijven, vanwege een overheidscampagne om ebola aan te pakken. Drie dagen lang waren de straten verlaten. Gezondheidswerkers konden zo van huis tot huis om voorlichting te geven en besmette mensen op te sporen. Er werden 92 doden aangetroffen. Ook zijn zeker 56 nieuwe ebola-infecties geconstateerd.

Grote stroom vluchtelingen van Syrië naar Turkije

Doordat de terroristen van IS zo snel oprukken in Syrië zijn veel mensen op de vlucht geslagen naar Turkije. Dit weekend was tijdelijk de grens open voor Syrische Koerden. Het gaat om een ongekend groot aantal vluchtelingen: 100.000 vluchtelingen in twee dagen tijd. Veel vluchtelingen komen uit Kobani, een stad in het noorden van Syrië die omsingeld is door IS.

Bevalling in politiecel Eindhoven

In het cellencomplex van de politie in Eindhoven is een vrouw gistermiddag bevallen van een zoon. Het kind kwam eerder ter wereld dan verwacht. De vrouw was zaterdagmiddag opgepakt, tis niet bekend waarvoor. Maar ze moest in ieder geval een nacht de cel in. Na de geboorte zijn moeder en kind naar het ziekenhuis gebracht, de vrouw hoefde niet terug de cel in.

NASA-sonde in baan rond Mars

De Amerikaanse ruimtesonde Maven is na een reis van tien maanden aangekomen bij Mars en in een baan rond de rode planeet gebracht, meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Maven gaat onderzoeken waar het water op Mars is gebleven. Wetenschappers willen weten waarom de planeet ruim 3,5 miljard jaar geleden zijn atmosfeer zo goed als kwijtraakte.

Het nieuwe tientje

Vandaag wordt het nieuwe biljet van 10 euro gepresenteerd. Vanaf morgen komt ie in omloop. Het nieuwe biljet lijkt erg op het oude tientje en moet vervalsing tegengaan. Het heeft verbeterde echtheidskenmerken, zoals een hologram en een nieuw watermerk. Eerder kwam van het briefje van vijf al een nieuwe versie.

Nu het financiële plaatje nog

Na de verbale stoeipartijen van de algemene politieke beschouwingen van vorige week, is het deze week tijd voor de algemene financiële beschouwingen. De financieel specialisten van de Kamerfracties debatteren met de minister en de staatssecretaris van Financiën over de rijksbegroting.

Vandaag aardig wat wolken maar het blijft op de meeste plaatsen droog. Met vanmiddag hooguit 17 graden is het tamelijk fris.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl