NOS NieuwsAangepast

Gesjoemel bij de Staatsloterij?

Onderzoek bij de Staatsloterij: de Kansspelautoriteit heeft aanwijzingen dat verschillende trekkingen niet eerlijk zijn verlopen. De Staatsloterij spreekt de beschuldigingen tegen en zegt dat de beveiliging aan alle eisen voldoet. Volgens hen is geen enkele trekking gemanipuleerd.

Inval

De Kansspelautoriteit wilde deze zomer tijdens vooronderzoek ook al een inval bij de Staatsloterij doen, maar daar kwamen ze bij de top van het bedrijf eerder achter.

Nu heeft de Kansspelautoriteit dus een officieel onderzoek ingesteld. Ze gaan kijken naar "de beveiliging van bestanden en systemen rondom het trekkingsproces".

Manipulatie

Voorbeelden van manipulatie bij de Staatsloterij zijn er nog niet. Dat kan komen doordat de Staatsloterij fouten in de trekking volgens de wet niet naar buiten mag brengen. Ze vertellen het de Kansspelautoriteit wel als er ergens iets fout gaat.

Wat opviel, is dat de januari- en de Koningsdagtrekking dit jaar niet volgens protocol zijn gegaan. Bij de trekking in januari werd minder geld uitgekeerd dan de bedoeling was. Tijdens Koningsdag deden meer loten mee aan de trekking dan dat er verkocht waren. De Staatsloterij zegt dat ze die laatste fout gewoon weer gecorrigeerd hebben.

Cijferreeksen

Bewijs of niet, mógelijkheid tot fraude is er wel. Accountant PricewaterhouseCoopers sprak medewerkers van het Griekse Intralot, dat de cijfers van de Staatsloterij sinds 2010 beheert. Die medewerkers hebben toegang tot alle lotnummers van trekkingen. Dat betekent dat ze zonder dat iemand het doorheeft, lotnummers uit de trekking kunnen halen. Meer kans voor hun eigen loten, minder kans voor jou.

De Staatsloterij ziet het wel als er veel loten verdwijnen uit het bestand, maar daar weten de medewerkers wat op: ze kunnen gewoon lotnummers toevoegen.

Door: Lieke

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl