NOS NieuwsAangepast

Later dromen betekent vreemder dromen

Een droom waarin een wilde neushoorn je tuin aan het vernielen is, zal eerder aan het eind van je slaap voorkomen dan in het begin. Hoe later het is in de nacht, hoe meer je droomt over rare dingen en fantasieën.

Ook de emoties in dromen nemen met de uren toe. In de eerste stadia van slaap, dromen mensen meer over een film die ze hebben gezien of een boek dat ze die dag hebben gelezen. Gebeurtenissen uit het dagelijks leven, komen weer vaker later in de nacht voor. Maar dus wel een stuk vreemder, schrijft psycholoog en onderzoeker Josie Malinowski in het wetenschappelijk blad Dreaming.

Droomtherapie

Zestien proefpersonen sliepen twee nachten met oog- en hersenssensoren opgeplakt. Om het slapen nog net iets ongemakkelijker te maken, werden ze vier keer per nacht wakker gemaakt. Als ze hun droom hadden beschreven, mochten ze weer gaan slapen. In de ochtend luisterden ze de beschrijving van hun droom terug en moesten ze aangeven in hoeverre dit in hun dagelijks leven zou kunnen gebeuren.

Creative Commons Flickr - Timothy Krause

"Je dromen onder de loep nemen kan een hoop verklaren over je gedrag, gedachten en gevoelens", zegt Malinowski. Zij denkt dat je de hersenen kunt voorbereiden om over een bepaald onderwerp te dromen en zo zelfs bepaalde problemen op kunt lossen. "Mensen hebben vaak het gevoel dat de dromen niet van zichzelf komen omdat ze vaak zo bizar zijn. Maar je dromen zijn juist een veilige ruimte waarin je jezelf kunt verkennen."

De laatste dromen zijn bedrog

Mocht je nog hopen dat je ooit wakker wordt en dat die miljoenen uit je droom er nog echt zijn als je wekker gaat, dan is het nu tijd om die hoop te laten varen. Je dromen worden met de uren alleen maar vreemder, maar de kans dat het ooit echt gebeurt, neemt alleen maar af. Malinowski: "De latere dromen zijn meer fantasievol, onmogelijk en compleet ondenkbaar om ooit te gebeuren in het echte leven."

Door: Caro

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl