NOS NieuwsAangepast

Prijzen winnen met bacon in je neus

Heftige bloedneus? Stop wat bacon in je neus en het is opgelost. De onderzoekers die hierachter kwamen, kregen vannacht de Ig Nobelprijs uitgereikt.

Jaarlijks deelt Harvard prijzen jaarlijks uit aan tien wetenschappelijke onderzoeken "waar je eerst om moet lachen, maar die je ook aan het denken zetten". Wat het baconverhaal betreft: in gezouten vlees blijken stoffen te zitten die het bloed helpen stollen.

Ig Nobelprijs voor bananenschillen - Flickr/Claire Knights CC BY 2.0

Ook andere onderzoeken die in de prijzen vielen, lijken op het eerste gezicht wel heel bizar. Vier Japanners kregen dit jaar de Ig Nobel Natuurkundeprijs voor het onderzoek 'Waarom zijn bananenschillen glad?' Opmerkelijk, maar dus niet compleet nutteloos; ze kunnen de informatie gebruiken bij het ontwerpen van protheses.

Nog wat prijswinnaars dit jaar: uit China en Canada kwam een onderzoek over wat er gebeurt in de hersenen van mensen die Jezus zien in een sneetje toast. En Spaanse wetenschappers kwamen tot de conclusie dat babypoep bacteriën bevat die hartstikke goed gebruikt kunnen worden bij het maken van probiologische worst.

Ig Nobelprijzen 2014: de winnaars

Natuurkunde: "Wat is de wrijving tussen een schoen en een bananenschil en tussen een bananenschil en de vloer, op het moment dat een persoon op een bananenschil stapt die op de vloer ligt?"Neurowetenschap: "Wat gebeurt er in de hersenen van mensen die Jezus zien in een stuk toast?"Psychologie: "Mensen die later opblijven bewonderen zichzelf meer en zijn manipulatiever en psychopatischer dan mensen die vroeg opstaan."Volksgezondheid: "Is het mentaal gevaarlijk om een kat te hebben?"Biologie: "Hebben honden een voorkeur om te poepen en plassen in de lijn van het noord-zuid gerichte aardmagnetische veld?"Kunst: "De relatieve pijn die mensen voelen als ze naar een lelijk, danwel mooi schilderij kijken terwijl ze met harde laserstralen in hun hand worden geschoten."Economie: Voor Italië, omdat het land "het voortouw neemt bij het uitvoeren van het Europese mandaat om het BNP te verhogen met de inkomsten uit prostitutie, illegale drugsverkoop, smokkel en alle andere onwettige transacties".Geneeskunde: "Het behandelen van 'oncontroleerbare' bloedneuzen door de neus vol te stoppen met plakjes gezouten varkensvlees."Arctische wetenschap: "Hoe reageren rendieren op mensen die als ijsbeer vermomd zijn?"Voedingsleer: "De karakterisering van melkzuurbacteriën in babypoep als starterculturen voor gefermenteerde worsten."

Dronken maakt aantrekkelijk

Dit jaar helaas geen prijs voor Nederlanders onderzoek, maar eerder waren we wel succesvol. Zo viel Brad Bushman, die lesgeeft aan de VU, vorig jaar in de prijzen met een onderzoek waaruit bleek dat mensen die denken dat ze dronken zijn zichzelf knapper vinden dan anders. In 2012 wonnen we ook al, toen kwamen Nederlandse wetenschappers erachter dat de Eiffeltoren kleiner lijkt als je naar links leunt.

Grappig of niet, wetenschappelijke presentaties kunnen af en toe wat langdradig worden. Maar ook daar hebben ze bij de Ig Nobelprijs iets bijzonders op gevonden:

Afterparty

Heb je de ceremonie vannacht gemist? Niet getreurd, want morgen is in Leiden de Ig Nobel Night. Hier nemen professoren en onderzoekers het onder andere tegen elkaar op in de 24/7 battle: de sprekers krijgen 24 seconden om te reageren op een winnend onderzoek en moeten daarna hun punt in 7 woorden samenvatten. Een van de winnaars van dit jaar vliegt zelfs over vanuit Harvard om bij de nacht aanwezig te kunnen zijn.

Door: Lieke

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl