NOS NieuwsAangepast

Welke prominenten verliezen Britten bij Schots 'aye'?

Als Schotland solo verder gaat, zijn verschillende bekende acteurs, zangers, politici en sporters niet langer Brits. Dat scheelt nogal wat internationaal prestige en kansen op gouden medailles voor Groot Brittannië.

Zo liet tennisser Andy Murray vorig jaar alle Britten juichen. Na 77 jaar won er ein-de-lijk weer een Brit het prestigieuze Wimbledon. De Schot sloeg Novak Djokovic van de baan en de Britten kwamen superlatieven tekort. Groot Brittannië was één. Net als in 2012. Tijdens de Olympische Spelen in Londen bezorgde Murray Groot Britannië een gouden plak. Waar hij eerst geen mening had over het referendum, daar sprak de tennisser zich vandaag uit:

Huge day for Scotland today! no campaign negativity last few days totally swayed my view on it. excited to see the outcome. lets do this! Andy Murray (@andy_murray) 18 september 2014

Nog een sportheld die verloren zou gaan: Alex Ferguson was 27 jaar werkzaam op Engels grondgebied voor voetbalclub Manchester United. Hij is stellig tegen een onafhankelijk Schotland.

Sean Connery en Tony Blair

Ook in de Britse cultuursector zal het verlies van Schotland voelbaar zijn. Acteurs Sean Connery en Ewan McGregor hebben Schotse roots, alleen zijn beide heren het niet helemaal met elkaar eens. Connery vindt dat de Schotten zich moeten afscheiden, McGregor omarmt juist de buurlanden. Het zijn niet de enige acteurs bij wie hun Britse status op het spel staat vandaag. Ook Gerard Butler, James McAvoy en Alan Cumming zijn bij een 'aye' Brit-af.

Bands als Mogwai en Franz Ferdinand en zangeres Amy Macdonald werden de afgelopen dagen ingezet om op te treden op pro-onafhankelijkheidsfeestjes. Het mag duidelijk zijn wat zij graag zien gebeuren vandaag, iets waar collega Rod Stewart het helemaal niet mee eens is.

Oud-premiers

Ook de oud-premiers Gordon Brown en Tony Blair hebben Schots bloed. Ze steunen David Cameron in zijn jacht naar een Schots nee. "Ik hoop van harte dat Schotland tegen onafhankelijkheid stemt", zei Tony Blair eerder.

Zelfbenoemd medium Derek Ogilvie publiceert op Twitter een foto van zichzelf. Hij noemt het referendum "een grote en spannende dag" voor Schotland. Hij poseert in een kilt en is behoorlijk pro-Schotland, dus zijn voorkeur lijkt te gaan naar een onafhankelijk Schotland. Wat topkok Gordon Ramsay voor voorkeur heeft, is onbekend.

En het verlies blijft niet bij mensen van vlees en bloed:

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl