NOS NieuwsAangepast

Universiteit wil alles van seksleven studenten weten

Hoe vaak heb jij de afgelopen drie maanden seks gehad? En met hoeveel mensen? En ging dat veilig? Deze intieme vragen moesten studenten van Clemson University in North Carolina beantwoorden in een online enquête.

De enquête was onderdeel van een training die gevolgd wordt door alle studenten, docenten en andere medewerkers van de universiteit. Tot nu toe kregen alleen de studenten de vragenlijst voor hun kiezen. Clemson University maakte de training verplicht om de campus "gezonder en veiliger" te maken.

"De informatieve training is gemaakt voor en door studenten. Studenten krijgen op deze manier informatie over seksueel misbruik en relaties."Clemson University

Boze vragen

Maar de studenten moesten dus wat meer informatie geven dan ze hadden verwacht. En hoewel in de enquête stond dat deze anoniem zou zijn, konden ze alleen inloggen met hun campus ID, e-mailadres en voor- en achternaam.

Daar waren veel studenten het niet mee eens. "Waarom zijn we verplicht deze vragen te beantwoorden? Welke campuswet overtreden we anders?", mailde een student. Als antwoord op de vele vragen en klachten reageerde Jerry Knighton, 'director of the Office of Acces and Equity', dat iedere Amerikaanse universiteit op wat voor manier dan ook zijn studenten les moet geven over seksueel geweld. De studenten waren volgens hem niet verplicht de vragen naar waarheid te beantwoorden.

Geschorst

Door alle ophef heeft de universiteit nu besloten de enquête tijdelijk offline te halen. De vragen waarover de meeste klachten waren, worden uit de lijst gehaald en de universiteit zegt sorry voor alle ongemak.

Het is niet de eerste keer dat seksueel geweld op universiteiten besproken wordt. Californië wil een speciale campuswet invoeren. Studenten moeten dan expliciet toestemming geven voor seks.

In Amerika wordt veel aandacht besteed aan seksueel misbruik op universiteiten. Begin deze maand waren de ogen nog gericht op Columbia University-student Emma Sulkowicz. Zij besloot haar matras overal naartoe te dragen, totdat de jongen die haar in haar studentenkamer verkrachtte van de universiteit afgegooid werd.

Door: Lieke

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl