NOS NieuwsAangepast

Liquidatieproces: kroongetuige en hoofdrolspelers

De langste rechtszaak ooit, het proces over de liquidaties in de Amsterdamse onderwereld, ging vandaag verder in hoger beroep. Met een nieuwe kroongetuige: Fred Ros, die in ruil voor strafvermindering verklaringen wil afleggen over andere verdachten. Hij zit een straf van 30 jaar uit voor betrokkenheid bij twee moorden.

Het Passage-proces draait om meerdere liquidaties, onder anderen die van Heineken-ontvoerder Cor van Hout, Kees Houtman en Thomas van der Bijl. Het OM wil niet alleen de uitvoerders, maar ook de opdrachtgevers van de moorden vervolgen. Daarvoor haalt justitie alles uit de kast en worden dus ook omstreden deals met veroordeelden als Ros gesloten.

Het is een grote en ingewikkelde rechtszaak, met veel verdachten en veroordeelden. Hier de hoofdrolspelers in het proces:

Nieuwe verklaringen

De rechter oordeelde eerder dat er niet genoeg bewijs is dat Dino S. en Ali A. opdracht gaven voor de moord op Thomas van der Bijl en Kees Houtman. Fred Ros zegt nu dat zij de opdrachtgevers waren. Ook Willem Holleeder komt dankzij Ros weer in beeld.

Willem Holleeder kwam in 2012 vrij na een veroordeling in een andere afpersingszaak. Justitie denkt al heel lang dat hij betrokken is bij de liquidaties, maar kon tot nu toe niet genoeg bewijs op tafel leggen.

"Keiharde leugens"

"Ik heb het hele weekeinde gelezen in zijn verklaringen. Het zijn aantoonbare, keiharde leugens", zei Dino S. vandaag in de rechtszaal. " Wat Ros nu zegt over mij, over het opdracht geven tot liquidaties, is niet waar. Ik heb Ros nooit iets gevraagd of opdracht gegeven".

Ook Ali A. ontkent. Zijn advocaat, Nico Meijering, las een verklaring voor: "Ik ben geen heilige, maar iemand laten vermoorden, dat nooit."

"Proces moet opnieuw"

Meijering, die ook de advocaat is van Dino, vindt dat het hele liquidatieproces opnieuw moet, omdat het OM een deal met Ros heeft gesloten. Meijering denkt dat Ros zijn betrokkenheid bij de moord op Cor van Hout veel kleiner maakt dan werkelijk het geval is. Daarom wil hij dat de rechtbank bekijkt of de deal met Ros wel mag: "Zeker als levenslang op het spel staat hebben de verdachten recht op twee rechterlijke instanties."

Het proces in hoger beroep gaat door de deal met Ros flinke vertraging oplopen. In de wandelgangen wordt rekening gehouden met een vertraging van anderhalf jaar.

Door: Anna

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl