NOS NieuwsAangepast

Britse journalist in IS-video

Op een video op internet is de ontvoerde Britse journalist John Cantlie is te zien, hij zou in handen zijn van IS. Zittend aan een tafel en gekleed in oranje gevangenistenue vertelt hij dat hij sinds 2012 gegijzeld is en kondigt hij aan dat dit de eerste boodschap in een reeks is. Het is niet bevestigd of de opname authentiek is.

Propaganda

De video zou donderdag online zijn gezet door de extremistische beweging. Het is een propagandavideo, waarin Cantlie vertelt dat hij de waarheid gaat vertellen "over systemen en de motivatie van Islamitische Staat". De Westerse media verdraaien de boel, zegt Cantlie.

"Ik weet wat jullie nu denken. Jullie denken dat ik dit doe omdat ik een gevangene ben. Omdat iemand een geweer tegen mijn hoofd zet en mij dwingt dit te doen. Toch? Nou, dit is ook zo. Ik ben een gevangene en ik ben in de steek gelaten door mijn regering. Mijn lot ligt nu in de handen van IS en ik heb niets meer te verliezen. Misschien blijf ik leven, misschien sterf ik. Maar ik wil deze kans aangrijpen om wat feiten over te brengen. Feiten die jullie kunnen nalopen. Feiten die, als jullie er over nadenken, misschien levens kunnen redden."

Onthoofd

Eerder zette IS drie video's op internet waarin twee Amerikanen en een Brit onthoofd werden. Dat leidde tot grote ophef. Deze video is dus anders.

Cantlie werd al eerder ontvoerd. Dat was samen met de Nederlandse fotograaf Jeroen Oerlemans. Ze werden in juli 2012 door moslimextremisten gekidnapt in het noorden van Syrië.

Ze werden toen bevrijd door het Vrije Syrische Leger.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl