NOS NieuwsAangepast

Zweepslagen voor Happy-Iraniërs

De zes Iraniërs die in een video op Happy van Pharrel Williams over de daken van Teheran dansten, zijn veroordeeld tot 91 zweepslagen. Om duidelijk te maken dat je echt niet happy mag zijn in Iran, veroordeelde de rechter de jongeren ook nog tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden.

.

De drie vrouwen en drie mannen werden in mei gearresteerd. Een dag later werden zij weer vrijgelaten. Nu zijn ze alsnog veroordeeld, omdat ze de Iraanse gedragsnormen zouden hebben overschreden. De vrouwen dragen geen hoofddoek in de video en dat is een absolute no-go in Iran. Een politiechef in Teheran sprak van "een vulgaire clip die de openbare kuisheid heeft aangetast".

Kritiek

De Iraanse president Rohani was het daar niet helemaal mee eens. Hij noemde blijdschap een recht van het volk dat niet bestraft moet worden. Even daarvoor had hij juist voorgesteld dat de Iraanse internetcensuur moet worden verzacht.

#Freehappyiraniers

Kritiek of niet, in Iran heeft de president het niet voor het zeggen maar religieuze leiders. Die laatsten dwongen het zestal dan ook om sorry te zeggen op de staatstelevisie. Het dansfilmpje van de Iraniërs was een bijdrage aan een internationale hype. Jongeren uit tientallen landen maakten hun eigen versie van het nummer. De arrestatie van de Iraniërs ging al snel de wereld over en het internet barstte uit in kritiek onder #freehappyiraniers. Pharrell Williams mengde zich ook in de discussie.

It's beyond sad these kids were arrested for trying to spread happiness http://t.co/XV1VAAJeYI ? Pharrell Williams (@Pharrell) 21 mei 2014

Caro

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl