NOS NieuwsAangepast

"IS had plannen voor onthoofding in Australië"

In Australië zijn vijftien vermoedelijke IS-aanhangers gearresteerd. Ze zouden van plan zijn geweest om willekeurige mensen te vermoorden. Volgens een Australische nieuwszender wilde een van hen een willekeurige voorbijganger ontvoeren en onthoofden.

De verdachten werden opgepakt tijdens de grootste anti-terreuractie ooit in Australië. 800 zwaarbewapende agenten waren op zeker twaalf verschillende plekken rond Sydney en Brisbane aan het werk.

Volgens premier Abbott moedigt een Australische IS-commandant landgenoten aan om mensen te vermoorden. Hij zou zo willen laten zien dat IS overal invloed kan uitoefenen. "Met deze actie worden de plannen van deze groep in het vroegste stadium de kop ingedrukt", aldus een politiecommissaris.

Dit zijn beelden van de politie:

7-jarige met afgehakt hoofd

Australië verhoogde vorige week het dreigingsniveau, omdat de geheime dienst een aanslag verwachtte. Ook was de schok in het land groot toen foto's opdoken van een 7-jarige Australiër met een afgehakt hoofd. Hij was met zijn vader naar IS gereisd.

"De geheime dienst uitte onlangs zijn zorgen over radicalisering van moslims in eigen land", zegt correspondent Robert Portier. "Naar schatting vechten zestig Australiërs in Syrië en Irak. De geheime dienst denkt dat meer dan twintig strijders weer zijn teruggekeerd naar Australië."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl