NOS NieuwsAangepast

iTunes komt met U2-verlossing

Apple dacht vrijgevig te zijn: gratis en voor niets kregen veel iPhone- en iPadgebruikers het nieuwe album van U2 in hun iTunes. Maar veel mensen zaten helemaal niet op te wachten op Songs of Innocence, of ze wisten überhaupt niet wie of wat U2 was:

@vanderzande @elger betaal ik me blauw aan allemaal hippe beats, staat er ineens een cheap ass oude-vellen-plaat tussen Biem Buijs (@biembuijs) 11 september 2014

Wtf is U2 ? I never put this bullshit on my phone. Hell na who did this ? R.I.P Kahlil (@DeepSea_Derrow) 11 september 2014

So am I the only one who phone got hack wtf is ah U2 and how tf did it get on my phone in my music ?PrayForAugust? (@CeCeTheDancer_) 11 september 2014

Via hun manager reageert de band al snel. "We willen het nieuwe album met zo veel mogelijk mensen delen. Als iemand het cadeautje van Apple niet leuk vindt, moet diegene het verwijderen."

Maar zo eenvoudig gaat dat in dit geval niet. Met je vinger swipen om zo de tracks te verwijderen, lukt namelijk niet bij 'aankopen'.

Daarom heeft Apple nu een website gelanceerd waarop iTunes-gebruikers het album kunnen verwijderen. Dat kan door in te loggen met je Apple ID. Als je er spijt van krijgt, kun je het album nog tot 13 oktober gratis opnieuw downloaden. Daarna kost het je geld.

Screenshot van de website

Wat zeggen de experts?

Apple zou met deze campagne de Europese cookiewet hebben overtreden, zeggen internetjurist Arnoud Engelfriet en privacy-expert Simon Hania. Het is niet toegestaan om via een telecomnetwerk zomaar informatie op een apparaat te plaatsen, mits die informatie functioneel is.

Bij prominente Apple-volgers zijn de reacties wisselend op de U2-marketingstunt. "De imagoschade zit 'm niet in het feit dat een aantal mensen niet weet hoe ze het album moeten verwijderen. Het is vooral dat Apple iets griezeligs doet omwille van een marketingcampagne, maar niet bedenkt dat het voor problemen zal zorgen. Financieel kost het ze relatief weinig, maar het consumentenvertrouwen terugwinnen is extreem lastig", zegt blogger Marco Arment.

Twijfel over geestelijke toestand

Apple-adept Peter Cohen oordeelt heel anders. Hij vindt de ophef "schromelijk overdreven". "De buitensporige woede die gericht is op Apple en U2 is buiten proporties. Ik begin dan toch te twijfelen aan de geestelijke toestand van degenen die klagen. (...) Als je tot dat kamp behoort, laat ik dan zeer duidelijk zijn: ik heb geen sympathie voor je."

Bono en Apple-topman Tim Cook | EPA

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl