NOS NieuwsAangepast

"Een Prinsjesdag met een rouwrand van verdriet"

De koning leest de Troonrede voor | ANP

Het is de derde dinsdag van september en dus sprak koning Willem-Alexander weer de Troonrede uit. Grote thema's waren: de vliegtuigramp met MH17, de internationale ontwikkelingen, de economie en werkgelegenheid en de grote omslag in de zorg. Hieronder zijn belangrijkste woorden.

Prinsjesdag met een rouwrand

Willem-Alexander stond uitgebreid stil bij de problemen in Oekraïne, Gaza, Syrië en Noord-Irak en de impact die deze internationale ontwikkelingen hebben op Nederland. Hij begon zijn rede met het herdenken van de vliegramp met vlucht MH17, een Prinsjesdag met "een rouwrand van verdriet".

"Conflicten die zich duizenden kilometers ver weg afspelen, roepen in ons land emoties en reacties op. Dat is niet nieuw, maar in een tijd waarin iedereen de wereld via de smartphone in zijn hand heeft, is de maatschappelijke impact groter en sneller merkbaar (...) De haat die elders in de wereld mensen in het verderf stort, mag niet overslaan naar onze straten (...) Iedere inwoner van ons land moet zich veilig en beschermd weten. Iedere inwoner van ons land moet zich vrij voelen om uit te komen voor zijn of haar geloof, geaardheid en levensovertuiging. Het tegengaan van extremisme en intolerantie is een kerntaak van de overheid."

Per jaar gaat er 100 miljoen extra naar defensie. Ook komt er eenmalig een geldbedrag voor internationale noodhulp en de opvang van vluchtelingen.

Geld voor onderwijs

Het onderwijs kan op termijn 1 miljard euro bijschrijven. Dat geld komt beschikbaar door de "forse stappen van de regering om de kwaliteit van het onderwijs en het onderwijspersoneel te verhogen". Ook zijn er stappen gezet om het beroepsonderwijs beter te laten aansluiten op de arbeidsmarkt. Het was al bekend dat de invoering van het leenstelsel 800 miljoen euro zou opleveren.

"Met de hervorming van de studiefinanciering en de introductie van het studievoorschot komt op termijn 1 miljard euro vrij voor beter hoger onderwijs. Dit geld wordt onder andere ingezet voor meer contacturen, intensievere begeleiding van studenten en het bevorderen van excellentie. De ov-kaart blijft bestaan en komt beschikbaar voor alle mbo'ers. In aansluiting op gemaakte afspraken met de onderwijssectoren investeert de regering daarnaast extra in het primair, voortgezet en beroepsonderwijs."

De koning noemt het benutten van jong talent "cruciaal voor toekomstige economische groei."

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zwaaien naar het publiek | ANP

Positief over de toekomst

Koning Willem-Alexander stond ook stil bij de Nederlandse economie. De grootste zorg voor de regering is de werkloosheid. Daarom komt er voor werklozen de mogelijkheid om een technische opleiding te volgen, met behoud van een WW-uitkering. In de technische sector zijn er namelijk nog wel veel vacatures. Ook krijgen mensen bij ontslag nu langer kindertoeslag, zodat ze zich langer volledig kunnen bezighouden met het vinden van een nieuwe baan.

"Het grootste zorgpunt van de regering is en blijft de hoge werkloosheid, die veel mensen en hun families direct treft. Daar ligt voor de regering de allerhoogste prioriteit. Mensen die hun baan verliezen of dreigen te verliezen, krijgen zoveel mogelijk middelen aangereikt om aan de slag te blijven of een nieuwe baan te vinden."

Lees hier de hele Troonrede van koning Willem-Alexander.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl