"Rugbyspelers moeten handdoek niet meer delen"

EPA

Britse rugbyspelers die zo veel teamspirit hebben dat ze hun handdoek met teamgenoten delen, kunnen deze maar beter in de ring gooien. Volgens Public Health England (PHE) lopen zij een verhoogd risico op de superbacterie PVL-MSSA en moeten ze zich hygiënischer gedragen.

De bacterie kan leiden tot steenpuisten en abcessen. Het liefst op plekken waar de huid overgaat in het slijmvlies, zoals de neus en het oor. En de penis.

Sharing is daring

De PHE onderzocht zestig rugbyspelers van een Engelse club. Vier spelers bleken PVL-MSSA te hebben en uit tests bleek dat zij exact dezelfde bacteriestam hadden. Dat betekent dat het van man op man is doorgegeven. Nog twintig andere spelers zeiden afgelopen jaar huidproblemen te hebben gehad.

Deepti Kumar van de PHE zegt dat sporters geen handdoeken, scheermesjes of kleding meer moeten delen: "Dit werkt het risico op de huidinfecties in de hand. Wij adviseren elke sporter die schrammen en wondjes oploopt tijdens een wedstrijd om hygiënisch te handelen. Dit doe je dus niet door badkamerartikelen te delen met anderen." De PHE waarschuwt verder dat de bacterie makkelijk kan worden overgegeven op familieleden en anderen in de omgeving.

EPA

In Nederland?

Volgens microbioloog Bert Mulder kan het goed zijn dat de bacterie ook in Nederland voorkomt: "Maar het is niet iets waar wij ons in Nederland zorgen over moeten maken. Alleen als Engeland echt maatregelen gaat nemen, moeten we die misschien overnemen."

En wees niet ongerust als je de infectie toch krijgt: de bacterie valt goed te behandelen. Maar als je de stinkende abcessen en antibioticakuren zeker weten wilt vermijden, houd dan gewoon lekker je handdoek voor jezelf.

Door: Caro

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl