NOS NieuwsAangepast

Nederlandse uni's staan er goed op

Zes Nederlandse universiteiten staan in de wereldwijde top 100 van de QS World University Rankings. Verreweg de meeste top 100-noteringen zijn voor universiteiten uit de VS en Groot-Brittannië. Ook Australië doet het met negen universiteiten bij de beste honderd zeer goed. Leuk om te weten: na deze drie uitschieters heeft Nederland de meeste universiteiten in de top 100.

Nederland heeft net zoveel top 100-noteringen als vorig jaar, maar ze staan wel hoger in de ranking dan in 2013. De grootste stijgers zijn de universiteiten van Delft en Amsterdam. Delft stijgt negen plaatsen (van 95 naar 86), Amsterdam acht (van 58 naar 50). De Universiteit van Amsterdam is daarmee ook de beste Nederlandse uni op de lijst.

VS en Groot-Brittannië

Voor de beste universiteiten moet je sinds jaar en dag in Amerika en Groot-Brittannië zijn. De top 10 wordt zelfs volledig door universiteiten uit een van de twee landen gevuld. In totaal vinden we 28 Amerikaanse en 19 Britse universiteiten terug in de top 100.

Op 1 staat net als vorig jaar het Massachusetts Institute of Technology. De universiteit van Cambridge en het Imperial College in Londen delen plaats twee. Andere bekende namen in de top-10 zijn Harvard (4), Oxford (5) en Yale (10).

Europa

Als we kijken naar andere Europese landen - Groot-Brittannië even buiten beschouwing gelaten - doet Nederland het dus helemaal niet onverdienstelijk.

Zwitserland valt verder op met twee top 20-noteringen (de universiteiten van Zürich en Lausanne) en nog twee universiteiten in de top 100.

Daarna volgt Frankrijk, dat met twee top 50-noteringen voor universiteiten uit Parijs twee topuniversiteiten in huis heeft. Maar verder vinden we Frankrijk niet terug bij de beste honderd universiteiten.

En Europa's grootste economie, onze oosterbuur Duitsland, heeft er 'slechts' drie in de top 100. De beste van de drie, de Universiteit van Heidelberg, staat één plekje boven de UvA.

Het laatste Europese land dat hier een eigen eervolle vermelding krijgt is Denemarken. Het landje met slechts 5 miljoen inwoners vinden we twee keer terug bij de beste honderd, met de hoogste notering voor de Universiteit van Kopenhagen bij de beste vijftig (45).

Verder vinden we in de top 100 nog de Europese universiteiten terug van Lund en Uppsala (Zweden, 60 en 81), Helsinki (Finland, 67), Dublin (Ierland, 71) en Leuven (België, 82).

Australië en Canada

Flink wat top 100-noteringen voor Europese landen dus, maar de Engelstalige universiteiten doen het veruit het best. Dat zagen we al in de VS en Groot-Brittannië. Australië en Canada bevestigen dat.

Australië staat negen keer in de top 100, waarvan vijf keer in de top-50. Canada heeft drie universiteiten in de top 50 en nog eens twee in de top 100.

Azië

Azië is het continent dat het na Noord-Amerika en Europa het beste doet. Bij de beste honderd universiteiten vinden we er 17 uit Azië.

De hoogste notering is voor de Universiteit van Singapore op plek 22. Ook Japan, China, Zuid-Korea en Hong Kong vinden we meerdere keren terug in de top 100.

800 instellingen

Afrika en Zuid-Amerika hebben geen universiteiten in de top 100.

QS voert de ranglijst van beste universiteiten sinds 2004. De opstellers beoordelen wereldwijd ruim 800 instellingen op onder meer faciliteiten, onderzoeksmogelijkheden en innovatie. Alle Nederlandse universiteiten horen bij de beste 400 van de wereld.

Door: Emil

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl