NOS NieuwsAangepast

Wie doet wat tegen IS

Dertig landen hielden vandaag een conferentie over hoe ze de strijders van Islamitische Staat kunnen aanpakken. In Parijs vergaderden ze een paar uur over IS in Irak. De landen gaan militaire hulp aan Irak bieden, werd besloten. Maar hoe die hulp eruit gaat zien, dat is nog niet helemaal duidelijk.

Maar er gebeurt al wel wat in Irak, zoals de luchtaanvallen door Amerika. Dit is hoe IS op dit moment 'omsingeld' wordt door de wereld:

Wie doet wat tegen IS?

Amerika heeft sinds augustus 160 luchtaanvallen uitgevoerd op IS in IrakFrankrijk is vanochtend begonnen met verkenningsvluchtenGroot-Brittannië wint inlichtingen in en zou eventueel willen meedoen aan luchtaanvallenTien Arabische landen* steunen de aanvallen van de VS, militair en humanitairAustralië stuurt een troepenmacht van 600 soldaten en 8 gevechtsvliegtuigenTurkije doet niet actief mee, maar staat NAVO-activiteiten op hun grondgebied toe

De Arabische landen zijn: Egypte, Irak, Jordanië, Libanon, Bahrein, Koeweit, Oman, Qatar, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

De steun van Arabische landen is belangrijk, omdat het geen westerse oorlog tegen de islam moet lijken.

En Syrië dan?

IS heeft ook z'n zinnen gezet op Syrië. De CIA schat dat IS tussen de 20.000 en 31.000 strijders heeft in Irak en Syrië samen. Maar de conferentie van vandaag ging alleen over Irak, omdat dat land hulp heeft gevraagd; Syrië niet.

Belangrijker, zegt correspondent Ron Linker: er is geen internationale overeenstemming over een strategie voor Syrië. "Want pak je de terroristen aan, dan help je eigenlijk president Assad."

Nederland

Voor Nederland was minister Timmermans in Parijs. Nederland wil meedoen aan de militaire coalitie tegen IS, al waren we daar niet voor uitgenodigd. Wat Nederland precies gaat doen in de internationale coalitie tegen IS, is nog onduidelijk.

Geldstroom IS

Er komt een tweede conferentie in Bahrein, maar dan om te kijken hoe de geldstromen naar IS geblokkeerd kunnen worden. Experts denken dat IS geld uit 51 verschillende landen krijgt. Een datum voor die conferentie is nog niet bekend.

IS strijkt 3 miljoen dollar per dag op uit oliesmokkel, diefstal en afpersing, denken Amerikaanse inlichtingendiensten. Daarmee hebben ze een grotere bankrekening dan elke andere terreurorganisatie in de geschiedenis.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl