NOS NieuwsAangepast

Anonymous Rave gaat niet door

De Anonymous Rave in Amsterdam is afgelast. Tenminste, het wordt nu een 'manifestatie'. Dat sprak de organisatie af met burgemeester Eberhard van der Laan. De datum blijft hetzelfde: 27 september.

De oorspronkelijke rave moest een protest worden tegen de huidige clubscene: entreekaarten zijn te duur, de drank is prijzig. De organisatoren vonden het tijd voor een tegengeluid: een gratis illegale rave in de binnenstad van Amsterdam. Er zouden vijf podia gebouwd worden, er zouden dj's worden geregeld en je mocht ook nog je eigen drank meenemen.

60.000 aanmeldingen

Een aantrekkelijk vooruitzicht, bleek snel: in mei meldden zich binnen een paar dagen bijna 60.000 mensen aan op Facebook voor het evenement in Amsterdam, maar dat feest gaat dus niet door.

De gemeente was bang voor veiligheidsproblemen en nachtburgemeester Mirik Milan bracht hen met de organisatie van de rave in contact. "Iedereen heeft Project X natuurlijk nog vers in het geheugen", zegt Milan. "Hoe dat escaleerde, omdat er niet op geanticipeerd werd, dat was natuurlijk verschrikkelijk. Dus de gemeente wilde in gesprek." De organisatoren waren welwillend, aldus de nachtburgemeester: "Zij willen natuurlijk ook niet dat het uit de hand loopt."

Niet alleen voor rijken

De uitkomst: geen rave dus, maar een manifestatie. Niet in de binnenstad, maar in industriegebied Westpoort. Milan: "Natuurlijk zal er muziek zijn, maar het is ook een manier van de organisatie om hun boodschap uit te dragen, namelijk: uitgaan is niet alleen voor rijken. Niet iedereen kan of wil heel veel geld uitgeven in een club of op een festival. Ook voor die mensen moet er ruimte zijn om iets tofs te organiseren of te bezoeken."

"Illegale feesten waren voor deze groep vaak de enige optie", denkt Milan. "Die 60.000 man die zich op Facebook aanmeldde, dat is echt een signaal dat er een hele grote groep is die vindt dat er voor hem of haar geen plek is in het uitgaansleven."

Manifestatie?

Wat er precieze programma wordt van de manifestatie, is nog niet duidelijk. Milan: "Een rave klinkt natuurlijk veel cooler, maar op deze manier proberen ze een oplossing voor de langere termijn te vinden." Op Facebook zal de organisatie morgen meer informatie geven.

Door: Suse

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl