NOS NieuwsAangepast

Stoppen met roken in oktober = Stoptober

Ontelbaar veel pogingen gedaan tot stoppen, maar nog altijd consequent je longen aan het asfalteren? Misschien is 1 oktober wel de goede dag om definitief je laatste peuk uit te drukken. Als je dat 28 dagen kunt volhouden, is de kans dat je definitief stopt groter. De campagne heet Stoptober en is een initiatief van zo'n beetje elke instantie die tegen roken is. En we vertellen je dit omdat je je vanaf vandaag kunt aanmelden.

Het idee is om het vooral samen te doen. Massa-stoppen dus. Want met een beetje steun van elkaar kom je verder, is de redenering. Daarom is er een blik bekende Nederlanders opengetrokken, komen er aanmoedigingsfilmpjes op sociale en nationale media en is er een website en een gratis app. Met die app krijg je persoonlijke aanmoedigingsberichten en tips. Ook via Facebook en Twitter ontvangen deelnemers persoonlijke aanmoedigingen, van vrienden, of van andere bekende en onbekende Nederlanders. Dat aanmoedigen is inmiddels begonnen:

Doe mee met Stoptober, en zet een #Twibbon op je profielfoto! http://t.co/J06uGY4dKi #Stoptobernl pic.twitter.com/qcajsvjWSg Daantje ? (@Danielle278) 15 september 2014

'1 miljoen pogingen per jaar'

"We weten uit onderzoek dat 80 procent van de rokers wel zou willen stoppen en bij elkaar proberen ze dat zo'n 1 miljoen keer per jaar", zegt staatssecretaris Van Rijn van VWS. "Met Stoptober bieden we alle rokers een helpende hand om er nu echt vanaf te komen. Dat begint met één dagje doorkomen zonder sigaret. En als een dag lukt, hoef je nog maar 6 dagen om een week vol te maken. En na die week, kun je het vast ook een maand. En dan heb je de eerste maand van een rookvrij leven opeens al achter de rug. Hou vol, je staat er niet alleen voor."

Een van de BN-ers die zich aan Stoptober heeft verbonden is radio-dj Gijs Staverman. "Ik ben zelf dit jaar gestopt met roken en heb dat met de steun van luisteraars gedaan. Ik heb gemerkt dat die steun erg helpt om het stoppen vol te houden. Daarom wil ik Stoptober onder de aandacht brengen bij rokers. Een periode van 28 dagen is te overzien en als heel Nederland je aanmoedigt is het makkelijker vol te houden." Andere namen die genoemd worden zijn Foppe de Haan en Epke Zonderland. "Maar die lijst wordt nog aangevuld", zegt de woordvoerder van Stoptober.

Wordt dit de laatste op 30 september? | ANP

Succes in Engeland

Waarom dit initiatief? Bovenop al die andere, goed bedoelde maar vaak hopeloze campagnes? Omdat het in Engeland een groot succes is. In het eerste jaar alleen deden al meer dan een kwart miljoen rokers mee. Hoeveel er daarvan ook daadwerkelijk gestopt zijn, weet de organisatie niet. In Engeland gaat de campagne nu voor de derde keer van start. In Nederland staat het aantal deelnemers op het moment van schrijven op bijna 3500, maar het is pas dag één van de campagne.

Om mensen te overtuigen, willen schokkende plaatjes of filmpjes van de gevolgen voor de gezondheid nog wel eens helpen. Bij de eerste campagne in Engeland maakte onderstaand spotje indruk, zoveel dat het uiteindelijk niet meer uitgezonden mocht worden:

Dit jaar probeert de Engelse versie van Stoptober het met humor. Een aantal comedians trapt met grappen de campagne af:

Stop Tober?

En o ja, voor de duidelijkheid. Ronnie Tober heeft hier niets mee te maken.

#stoptober is de nieuwe anti-roken campagne. Maar als Ronnie Tober daardoor stopt met zingen is dat een mooie bijvangst. Pieter Voogt (@pvoogt) 12 september 2014

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl