NOS NieuwsAangepast

'Freecycling': geven en nemen op Facebook

De weggeefgroep voor Utrecht heeft ruim 30.000 leden | Facebook.com/GratisophaleninUtrechtenomgeving

Er is van alles te vinden: van kinderkleren tot Vietnamese lampen en van opvouwbare schaakborden tot dvd's. Op Facebook is er een wildgroei aan platforms waar gratis dingen worden weggegeven. En tijdens de jacht op de beste deals, lopen de gemoederen nog wel eens hoog op.

Bijna elke plaats en postcodegebied heeft er minstens één. Van de 'Weggeefhoek borne hengelo' tot 'Amsterdam deelt/geeft' en 'Gratis ophalen Utrecht en omgeving'. Het gaat niet om handelen, maar om hergebruiken.

Hebberig

Laura Musch-Knobbe is beheerder van de groep 'Amsterdam deelt/geeft'. Die groep was twee jaar geleden een van de eerste facebookgroepen die gebruikte spullen aanbood. Musch-Knobbe gebruikt de term 'freecycling'. Zij wil daarmee "verspilling voorkomen en mensen belangeloos blij maken."

Al die gratis spullen maken mensen soms onbedoeld hebberig. Iedereen wil de beste deal en iedereen vreest dat het aangeboden item voor zijn of haar neus wordt weggekaapt. Zoals Pierre, die ongeduldig wacht op een reactie van Anne. Of moeten we zeggen 'ANNA'?

En nee, niet elk aangeboden item is even bruikbaar voor hergebruik.

Geen liefdadigheid

Musch-Knobbe benadrukt dat het niet de bedoeling is dat mensen hun volledige inboedel bij elkaar gaan harken. Er moet een gezonde balans zijn tussen wat mensen geven en nemen, vindt zij. "Wij zijn geen liefdadigheidsinstelling."

Inmiddels is het aantal Facebookgroepen waarop gratis spullen worden aangeboden niet meer te overzien. "Mensen zijn toch wat spaarzamer geworden en meer gaan zoeken naar alternatieven voor nieuwkoop."

Regels

'Amsterdam deelt/geeft' heeft meer dan 14.000 leden. Tien mensen helpen met het beheren van de groep. Zij zorgen ervoor dat er geen misbruik van wordt gemaakt. Volgens Aaltsje Hefting, een van die beheerders, worden mensen die komen graaien maar nooit iets geven eerst vriendelijk gewaarschuwd. Als het nodig is, worden ze uit de groep gegooid.

Bijna alle weggeefgroepen hebben een vergelijkbaar beleid. Zo verbieden de meeste groepen het doorverkopen van spullen. En in sommige groepen krijgt de eerste persoon die reageert op een aanbod het aangeboden voorwerp, terwijl in andere alles wordt verloot onder de geïnteresseerden.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl