NOS NieuwsAangepast

Meer studenten lid. Alweer.

Het aantal studenten dat zich dit jaar heeft aangemeld bij een studentenvereniging blijft stijgen. Meer dan 9500 studenten hebben zich de afgelopen weken aangesloten bij een vereniging. Dat is voor het tweede jaar op rij duizend meer dan het jaar ervoor.

"Dat we nu twee jaar op rij een grote stijging zien, is natuurlijk bijzonder," zegt Anne Kamp, voorzitter van de Landelijke Kamer van Verenigingen. "Studenten merken dat ze het met alleen studiepunten niet meer redden op de arbeidsmarkt. Een studentenvereniging biedt bij uitstek een plek om je breder te ontwikkelen, door bijvoorbeeld een bestuursjaar of commissiewerk te doen."

Tilburg en Enschede

De verenigingen in Tilburg en Enschede hebben de opvallendste stijging in hun aanwas: zij kregen 40% meer nieuwe leden dan in 2013. Maar niet overal was de stijging zo groot. De Leidse verenigingen kregen gemiddeld 10% meer leden dan vorig jaar. In Maastricht en Utrecht werden zelfs minder studenten lid.

Leenstelsel

De verwachting is dat het volgend jaar wel eens over kan zijn met de groei. "Zoals het er nu naar uitziet, geldt vanaf volgend collegejaar een leenstelsel in plaats van de basisbeurs", zegt Kamp.

"We hebben onderzoek gedaan onder huidige leden. 20% van de studenten die nu lid zijn, zegt dat ze zich niet zouden inschrijven als hun studiefinanciering een lening was geweest."

Door: Lieke

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl